С пастет от чорбаджийски чушки и орегано кюстендилецът Л. Тонкарев нагости 50 българи край езерото Мичиган

43-годишният кюстендилец – триатлонецът Любомир Тонкарев, събра 50 български емигранти в САЩ за юбилейното 10-о поред честване на „Джулай морнинг“ зад океана. Нашенци посрещнаха юлското слънце на плажа Illinois Beach State Park, близо до границата със съседния щат Уисконсин, и направиха събитието много по-вълнуващо, отколкото е било на раждането на събитието през 1972 г. във Варна, което възниква като протест срещу комунистическата власт.

Тонкарев, който от дълго време живее в САЩ, направи цялата организация на къмпинга, включваща запaзване на местата, осветление, барбекю, дърва за огрев, палатки и вода за миене, а накрая се погрижи и за менюто на къмпингарите, което е специално. Правят се пържени картофки по специален начин. Главното обаче е едно традиционно ястие, при което във фолио се завива сирене, орегано, домати и чорбаджийски печени чушки, това се слага в жарта и след като сместа е готова, се маже на препечени филийки. За закуска пък се правят мекици или бъркани яйца с бекон в чугунен тиган, обясни триатлонистът, който след тазгоздишното честване вече е напълно готов и за международно участие в нова дисциплина – този път на кулинарна основа.

Друг българин – Давид Иванов, пък шашна всички с манджа от зелени банани и телешко месо, която се оказа неочаквано вкусна.

След като цяла нощ хапваха на открито около лагерния огън и припяваха български песни, на сутринта къмпингарите посрещнаха изгрева на слънцето с легендарната песен, дала името на този необичаен български празник, и се топнаха във водата на Мичиганското езеро.

Кюстендилецът Любо Тонкарев е един от най-известните български триатлонисти, който от 8 г. представя страната ни на различни международни състезания. Запалва се по този спорт случайно, на чаша бира с приятели и след 1 г. усилена подготовка  през 2008 г. участва в първия си триатлон в Каламазоо, Мичиган. Въпреки изключително неподходящата си екипировка и обикновено колело, Любо все пак успя да завърши първия си триатлон, с което спечелва нескритите симпатии на организаторите. Оттогава не е пропускал нито едно състезание в САЩ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *