Златен дъжд се посипа върху елитно училище в Благоевград! Бизнесмен №1 в света предложи щедро дарение от 400 000 лв. на……

Щедро дарение за стотици хиляди лева е готов да предостави на  НХГ „Св.св.Кирил и Методий“ в Благоевград  бизнесмен №1 в света по бронирането на автомобили Антон Стефов. Той изявил желание да финансира изцяло изграждането на нова актова зала за нуждите на гимназията. Стефов е син на известните в града лекари д-р Стефов и д-р Шаламанова. Завършил „Машинно инженерство“ във ВМЕИ, бил е научен сътрудник в Централния машиностроителен институт и преподавател в един от филиалите на института. Има офицерско звание. Заминава за Канада преди години и там стартира бизнеса си с брониране на автомобили. В момента живее на три места – Европа, Северна Америка и ОАЕ. Собственик е на International Armored Group, фирма за брониране на возила, разположена в Рас ал-Хайма, Обединени арабски емирства. Миналия ноември лично Шейх Сауд бин Сакр ал Касими, който управлява емирство Рас ал-Хайма, откри новата му фабрика за бронирани автомобили и балистично стъкло. Бизнесът се разраства дотолкова, че местните медии определят Стефов като най-големия в света производител на бронирани автомобили.

Антон всяка година си идва в Благоевград, разкриха негови съседи от детинство, които наскоро пак го засекли близо до фамилното жилище на ул. „Трети март“, под стадиона. Той и  зам. директорът на НХГ Даниела Китова са съученици и при скорошна среща бизнесменът разбрал за нуждите на гимназията от актова зала с общежитие. Последвал разговор с директора Марин Митов, който подробно обяснил плановете. Стефов попитал за цената и сумата от около 400 000 лв. по думите на гимназиалния шеф никак не го впечатлила и той предложил да финансира строителството. Готовността на бизнесмена за щедро дарение директорът на НХГ М. Митов декларирал в писмо до общината с искане да се разреши строителството.

Изграждането на нов физкултурен салон за НХГ обаче вече е част от инвестиционната програма на община Благоевград. Тя кандидатства за обекта и спечели финансиране по европейска програма, от което не може да се откаже. Идеята на кмета Атанас Камбитов бе с еврофинансиране да се построи спортна зала за гимназията, а сега съществуващият физкултурен салон да се преустрои в актова зала за тържествени церемонии и концертни изяви на гимназистите. Това е и мотивът градоначалникът да откаже искането на директора на НХГ М. Митов. От строителния отдел на общината коментираха, че няма пречки дарението да се усвои за нуждите на бившата Солунска гимназия, като парите се насочат към друга полезна придобивка.

„Тъй като за обекти, които се изграждат с европейски средства, има 5-годишен период, в който не можем да ги променяме, няма пречка над сега съществуващия спортен салон да се надстрои етаж за общежитие за учениците в гимназията от други населени места“, коментира главният архитект на община Благоевград Васил Тинчев. Така НХГ ще усвои средствата и на дарителя, и от европейските фондове – финансиране, за каквото  десетки училища могат само да мечтаят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *