Майкъл Джордан: Не мога да мълча повече!

Американската баскетболна звезда Майкъл Джордан не остана равнодушен на расовото напрежение, което разтърсва САЩ от седмици и призова американското общество да реагира.

„Знам, че тази страна заслужава повече и не мога са остана повече мълчалив“, писа най-известният баскетболист в отворено писмо, публикувано на сайта „The Undefeated.“. 53-годишният бивш играч от „Чикаго Булс“, който е собственик на „Шарлот Хорнетс“. /„Шарлот Хорнетс“ е професионален баскетболен отбор от Шарлът, САЩ. Състезава се в НБА в Югоизточната дивизия на Източната Конференция/ .

Доскоро той се пазеше от всякакво изказване на позиция и дори коментар на въпроси извън баскетбола. През последните седмици обаче двамата убити от полицаи чернокожи, осем полицейски служители, които бяха застреляни, демонстрациите из цяла Америка, му напомниха най-лошият спомен в живота му – убийството на неговия баща Джеймс през 1993 г.

„Като американец, горд със страната си, като баща, който е загубил собствения си баща при безсмислен акт на насилие, като чернокож, съм дълбоко потресен от смъртта на чернокожи, убити от служители на реда, а подлите убийства на полицаи ме разгневиха“. „Натъжен и разочарован съм от езика на разделението и расовото напрежение, които напоследък се засилват“, казва той, допълва Пик. „Трябва да намерим решения, така ме цветнокожите хора да са сигурни, че ще бъдат третирани по справедлив и равноправен начин и че полицаите, които всеки ден поставят живота си в опасност, за да ни защитават, са уважавани и подкрепяни“, призова шесткратния шампион в НБА.

Той реши да направи дарение от два милиона долара ва две неправителствени организации, които работят, опитвайки се да сближат полицията и хората и за постигане на по-добро взаимно разбиране. „Тези проблеми не са дошли сега и няма да бъдат разрешени утре“, признава шампионът и изразява своята надежда за бъдещо разбирателство. „Ако работим всички заедно, можем да постигнем по-добро разбиране, положителна промяна и по-мирен свят да нас самите, за нашите деца, нашиге внуци, семействата ни и нашите общности“. 

loading...


 

 
 
 
 

 
 
 
 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *