Директорът на НОИ и зам. председател на ОбС – Благоевград И. Георгиев: Релаксирам с бокс, в частния бизнес управлявах екип от 150 човека, приемам работата в държавния сектор като предизвикателство

Илиян Георгиев е на 39 години. Роден е в Перник, но над 25 години живее в Благоевград. Работил е в частния бизнес, а отскоро е директор на НОИ – Благоевград, след като спечели конкурс. Зам. председател е на Общинския съвет, след като спечели най-много преференции в листата на ГЕРБ на местни избори 2015 г. Семеен, с две деца. Съпругата му е главен счетоводител на МБАЛ – Благоевград. 

– Г-н Георгиев, представете се на читателите на вестник „Струма”?

– Доста години работих в частния сектор, бях търговски представител, супервайзор, регионален мениджър, стигнах до търговски директор. Една добра школа, много обучения, постоянен личен контакт с хората, доста добра практика по продажби на бързооборотни стоки. Последната ми работа беше свързана с части за автомобили и масла, бях управител на една от големите компании, която отвори голям склад в Благоевград с 30 служители.

– Какво Ви провокира при един добър частен бизнес да влезете в държавния сектор ?

– Гледам на това като голямо предизвикателство. Вече съм на една по-зряла възраст и се чувствам подготвен да работя в сериозна институция, каквато е Националният осигурителен институт. В частния бизнес съм ръководил различни екипи, стигал съм до 150 човека.

– Значи няма да Ви е проблем да управлявате регионална държавна структура. Впрочем колко са служителите на ТДНОИ – Благоевград?

– Мисля, че са 106 по списъчен състав. Общуването ми с хората не е проблем. Те са едни и същи, независимо дали работят в частния бизнес, или в държавната администрация. Разликата е в реда. В частния бизнес човек може да взима решения на мига и да реагира по-бързо, докато в държаваните институции има правила и норми, които не можеш да прескочиш.

– Имате ли право да си подберете екип?

– Повечето от хората тук са държавни служители с дългогодишен стаж и нямаме право да подбираме екип, както в други организации. Това са доказани специалисти, които са трупали опит и изграждали професионални качества с години. Аз се радвам, че ще работя с тях. Нека са спокойни. Това, което смятам да направя на първо време, е да подобря микроклимата.

– Вие с какво образование сте?

– Висше икономическо, със специалност „Бюджет и финанси“. Преди това съм завършил Техникум по банково и социално осигуряване. Материята ми е позната на теория, сега ще опозная и практиката, което е нещо друго. За момента искам да навляза в спецификата и проблематиката. Има ежедневен документен оборот. Ежедневно се разглеждат най-различни казуси и благодарение на екипа, който е със стабилна подготовка, решения се намират. Най-важното е служителите да са мотивирани, да бъдат коректни и да работят в полза на гражданите и обществото като цяло.

– Г-н Георгиев, Вие сте общински съветник от ГЕРБ и зам. председател на ОбС – Благоевград от 9 месеца. Разбрахте ли какви са основните проблеми на града?

– Общинската администрация работи добре. Инвестиционната политика на кмета Атанас Камбитов и неговия екип е много амбициозна и той я следва последователно. Знаете, че Благоевград е първенец по санирането, защото кметът пръв видя в това възможност да се подобри качеството на живот на хората. Очакваме да стартира голямата промяна на казармите, където ще се изгради парк с бизнес център. Най-голямото предизвикателство е безработицата и напускането на младите хора, което е взаимно свързано. Тази тенденция се задълбочава, което е много тревожно и трябва да се търсят решения.

– Какво според Вас трябва да се направи?

– В Благоевград икономиката се крепи на няколко предприятия, на двата университета и услугите. Явно това не стига. Решението е повече инвестиции, разкриване на предприятия и работни места. Ние трябва да сме проактивни и да търсим чуждестранните инвеститори, защото те няма сами да се сетят и дойдат просто защото България има прекрасна природа и много им харесва. Един инвеститор идва, за да печели.

Един от съществените проблеми при нас е липсата на обучени кадри. Закриха се техникумите и бяха превърнати в професионални гимназии, наблегна се на езиците, но се загърби професионалното образование, все по-малко се учат подрастващите на занаяти. Който и инвеститор да дойде, ще иска да наеме шлосери, заварчици, монтажисти, които няма откъде да вземем. Освен висшисти имаме нужда и от занаятчии. Трябва да се търсят варианти. Туризмът е един от отраслите, който може да се развива. Само с услуги, без производство – няма да се получи.

– Каква е ролята на общината?

– Общината създава работни места и добри условия за бизнес. Откакто съм в Общинския съвет, разбрах, че нашата община разполага с много малко собствена земя, а това също е проблем. Защото, когато дойде един инвеститор и поиска да строи предприятие, той ще се нуждае от терен. И ние няма да можем да му предложим. В Благоевград промишлената зона е в частни ръце, пустее или се продава на парче. Дори и да дойде някой инвеститор, той ще трябва да преговаря с частния бизнес. Европейските проекти са сериозен ресур за икономическо развитие на регионите и трябва максимално да се усвояват. Трябва да следваме добрите примери на Бургас, Стара Загора, Пловдив.

– Ще имате ли време за почивка, ще водите ли децата си на море?

– Аз не мога да си позволя да почивам това лято, защото ще трябва да навляза в работата. Тази година съпругата ми ще води децата на почивка. Имам момиче на 12 години и момче на 5 години и половина.

– Как релаксирате?

– Спортувам. Ходя на бокс при Кирчо Масларски в спортен клуб „Македония“. През последните 7-8 месеца съм доста редовен. Чувствам се супер. Час и половина съм сред млади хора, много добър екип. Не става въпрос за някакъв бой на ринга, а по-скоро за кардио упражнения. При бокса се горят много калории, движи се цялото тяло, доста натоварващо е, но след това се чувстваш като прероден. Препоръчвам го на всеки, който има нужда да коригира телесното си тегло. Боксът е доста популярен, интерес има и сред жените, най-вече в София. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *