СНИМКА разкри какво е правил загиналият на Мальовица алпинист два дни преди смъртта си

Снимка от хижа Мазалат край местността Мандрището в Стара планина е последният запечатан спомен за загиналия планинар Тодор Христов. Хората в Карнобат скърбят за своя съгражданин и не могат да повярват, че най-опитният планинар, когото познават, е загинал.

Тялото на Тодор е все още в София, като се очаква до часове да бъде транспортирано в Карнобат, където утре, от 11 ч ще се състои погребението му, уточнява Флагман.

 

Снимка: Флагман

Тодор Христов загина при инцидент в Рила, падайки от стръмна пътека по билото между вр. Мальовица и вр. Орловец, над Рилския манастир.

Тодор Христов е с 33-годишен стаж в железниците. Бил е Ръководител движение на жп гара – Карнобат. Преподавателката му по география – Йовка Стамова, го запалва за планинарството. Страстта си към природата предава и на семейството си. Като поотрастват децата, тръгват по планините и всяка година, по няколко пъти правят дълги преходи, разказва той в последното си интервю.

През 2012 г. заедно с дъщеря си Румяна осъществили една от най-големите си мечти, покорявайки легендарния 650-километров преход по билото на Стара планина. Това е разказва Тодор пред местния вестник „Карнобатски глас”.

От 2013 г. двамата с дъщеря си са част от доброволческа група, която активно се е заела със задачата да поднови маркировката по трасето Ком – Емине, но за съжаление загива, преди да осъществи напълно своята цел.

Колегите и приятелите на опитния планинар ще запазят спомена за него като изключително добър, възпитан и делови мъж. Семейството на Тодор е в шок от случилото се. Все още не могат да повярват, че Тодор го няма. Очаква се утре всички близки и приятели на планинаря да се съберат, за да го изпратят в последния му земен път!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *