Спешни случаи с деца в МБАЛ – Благоевград! 14-г. момче в тежко състояние, след като се задави със свинско месо, 3-г. момиченце напъха мъниста в носа си

Три спешни случая с деца вдигнаха на крак специалистите по оториноларингология /УНГ/ в Благоевград. В най-тежко състояние е 14-годишен тийнейджър от Петрич, който се задавил със свинско месо, 3-годишно момиченце от Сандански  напъхало мъниста в носа си, а 18-годишна девойка получи спукване на артериален съд в банята. И трите деца са приети по спешност в благоевградската болница след 21,00 часа.

На 14-годишния Амар е оказана първа помощ във филиала на Спешен център – Петрич и е транспортиран за МБАЛ – Благоевград. „Касае се за случай, при който бързата и адекватна лекарска намеса е животорешаваща, попадналото чуждо тяло предизвиква болка в онази част, където е застанало, и спазъм (свиване) на хранопровода. Гълтането, дори и дишането се затруднява и има реален риск от задушаване”, каза началникът на отделение УНГ д-р Раиса Гнутова, която е извикана с екип за диагностично уточняване състоянието на момчето.

Ето какво поясни специалистката: „Детето се задавило с парче месо по време на вечеря около 18,00 часа. При преглъщане на храната по-голямо парче заседнало на второто стеснение на хранопровода, в областта на гърдите. Понеже в този случай чуждото тяло не отивало нагоре, за да го повърне, нито надолу към стомаха, се налага спешна намеса на лекар. Ако остане в хранопровода по-дълго време, чуждото тяло предизвиква възпаление с нагнояване.
Момчето е прието в болницата със затруднено дишане, при направените консултации с педиатри бе установено, че има и алергични прояви към определни вещества. След спешните действия за стабилизиране на състоянието му с линейка и под наблюдение на д-р Красимир Стойчев е транспортирано за спешен кабинет в „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Там е предприета манипулация за изваждането на заседналото парче месо”, каза д-р Гнутова.  

Минути след обслужването на 14-годишния ученик е приета и 3-годишната палавница Ивана от Сандански.

Д-р Гнутова поясни: „При втория случай отново се изискваше бърза лекарска намеса. Докато си играело, момиченцето, което хапвало кроки, попаднало на пакетче, в което имало награда – детска играчка. То разкъсало пакетчето и напъхало мънистата в носа си, след което се похвалило на родителите си за стореното. Притеснени, те веднага потърсили спешна помощ в Сандански, откъдето са насочени за Благоевград, тъй като там няма дежурен специалист. Детето бе прието във видомо добро състояние, чуждото тяло бе извадено от носа, след стабилизирането му бе освободено.

18-годишната Мария от Благоевград пък е приета със силно кръвотечение от носа от спукан артериален съд. Нелепият инцидент станал в банята. Докато била под душа, шурнала кръв от носа й, която била обилна, и момичето изпаднало в нестабилно състояние. Веднага изплашената майка я транспортирала до спешно отделение. Девойката остава за лечение в болницата, провежда й се консервативно лечение за овладяване на спукания кръвоносен съд, след което предстои оперативна интервенция”, каза д-р Гнутова. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *