„Свидетели на Йехова” победиха, могат да чукат по домовете ви и да зарибяват хора

Последователите на „Свидетели на Йехова” победиха Общинския съвет в Кюстендил след двегодишна битка в съда. Те вкараха в съда текстове от Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил, приета от местния парламент през 2014 година, след като техни членове бяха глобени заради разнасяне на листовки в областния център.

Административен съд в Кюстендил обяви за незаконен чл. 19, според който се забраняват публични религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това, както и религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други. Забранява се и извършването на религиозна агитация на открито.

Административните съдии обявиха за нищожни и т. 1 и т. 2 от допълнителните разпоредби на наредбата, които гласят, че „религиозна агитация” представлява целенасочено въздействие върху обществото чрез слово-писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, с цел формиране на религиозни възгледи и привличане на нови привърженици към определено вероизповедание, а „религиозна пропаганда” представлява разпространението в обществото на идеи, учение, знание с цел формиране на религиозни възгледи и привличане на нови привърженици към определено вероизповедание.

Според тричленен състав на АС – Кюстендил с председател, административния ръководител на съда Галина Стойчева тази наредба на община Кюстендил нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, гарантирани от Конституцията на Република България. Конституцията на Република България гарантира възможността на всеки да изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или частно, чрез богослужение, обучение, религиозни обреди и ритуали, пише в мотивите си тричленният състав на Административен съд – Кюстендил, с председател Галина Стойчева.

Това е поредното дело, спечелено от „Свидетели на Йехова” в Кюстендил, които оспорваха няколко акта от по 800 лв., наложени на техни членове, раздавали листовки на кооперативния пазар в Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *