Топ теми

Учен със сензационна теория! Остават ли броени часове до края на света?

Поредната теория за края на света завладя интернет. В последните няколко дни се появи информация, че краят на живота на Земята ще бъде сложен край в петък – 29 юли. Привържениците на Апокалипсиса твърдят, че в петък ще има инверсия на магнитните полета. Това ще провокира мощни земетресения, а температурата на въздуха ще се повиши. Слънцето ще изстине, а Луната ще стане червена. Нивото на океаните ще се покачи. Всичко това в крайна сметка ще направи живота на планетата невъзможен.

Учените ни от БАН обаче успокоиха, че краят на света няма да настъпи скоро, още по-малко в петък.

Ръководителят на секция „Слънчево-земна физика“ в Института по космически и слънчево-земни изследвания към БАН проф. Цветан Дачев разказа за смяната на полюсите и възможността да настъпи апокалипсис:

„Смяната на полюсите на Земята е нормален процес, който има периодичност от около 700 000 години. Случвало се е многократно, ще се случва отново. Трудно е да се предскаже кога – може да е след 100, може да е след 100 000 години. Нищо апокалиптично няма в това“.

Пресилени са и новините, че мощни магнитни бури ще ни връхлетят днес и утре, обясни още проф. Дачев:

„Нито днес, нито вчера имаше нещо сериозно, което може да се нарече магнитна буря. Не се и очаква утре или в следващите дни. Истинската наука казва, че няма такава прогноза. Подчертавам, че истинската наука не може да направи прогноза за нещо, което предстои след повече от три дни“.

Професорът изтъкна, че ролята на магнитните бури е доста пресилена в медиите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *