Дупнишкият вицепрезидент на БШС 1931 М. Стойнев: Настоящите шефове на българския шахмат са се запътили към затвора, гросмайстор Кирил Георгиев ги осъди на първа инстанция, аз също ще си потърся правата

Дупничанинът инж. Методи Стойнев е майстор на спорта по шахмат и вицепрезидент на новосформирания  „Български Шахматен Съюз 1931” /БШС 1931/. Преди година той, петричкият гросмайстор Кирил Георгиев и столичанинът Симеон Стоичков бяха наказани от Българска федерация по шахмат /БФШ/ със спиране на състезателни, треньорски и организаторски права в системата на родния шах за съответно 3, 3 и 5 г. Причината бе изнасянето на информация относно дейността на БФШ и нейния президент мм Силвио Данаилов, която ръководството на федерацията счете за невярна. Наскоро Етичната комисия на ФИДЕ оневини тримата българи, но общото събрание на БФШ не счете за нужно да се съобрази с това. 

– Г-н Стойнев, общото събрание на БФШ отхвърли  решението на Етичната комисия на ФИДЕ, която наскоро оневини Вас, гм Кирил Георгиев и Симеон Стоичков. Очаквахте ли такава развръзка ?

Чак такова твърдоглавие и неразбиране, в каквато ситуация е изпаднало сегашното ръководство на БФШ, не съм очаквал. Ще ви цитирам само заключителната част от решението на Етичната комисия към ФИДЕ, а изводите може да си направи всеки самостоятелно: Чл. 8. 3.:  Наложените санкции от Управителния съвет на БФШ на 05.06.2015 г. на тримата жалбоподатели се обезсилват с незабавен ефект. Това означава, че тримата жалбоподатели са свободни да упражняват всички свои спортни, организационни, клубни и треньорски права в системата на БФШ с незабавен ефект от датата на обявяването решението на Етичната комисия към ФИДЕ – 15.06.2016 г. Чл. 8. 4.: Българската федерация по шахмат като член на ФИДЕ се задължава да се съобразява с решенията на ФИДЕ, което включва и решенията на Етичната комисия (член 2. 4. от Устава на ФИДЕ). Кратко и ясно. Убеден съм, че 99% от читателите са разбрали посланието от ФИДЕ, изпратено до ръководството на БФШ. Да, ама не!

Ръководството на БФШ на последното общо събрание, проведено на 23 юли в Пловдив, отново най-твърдоглаво решава, че кои са тези от ФИДЕ та ще ни се бъркат в “наште“ работи. И гласуват отново наказанията, наложени от тях през юни миналата година, да останат в сила. Тук само ще допълня за читателите какъв е мотивът за наказанието. Според тях ние сме уронили „престижа“ на ръководството на БФШ, огласявайки публично официален доклад от проверка, направена на БФШ от Агенция за държавно-финансова инспекция към Министерството на финансите за злоупотреби, извършени от ръководството на БФШ. Това беше направено от нас тримата на пресконференция в БТА през 2015 г. Интересно как можеш да урониш някому „престиж“, който той не притежава, четейки официален доклад на държавна институция? Ами че ако ние не говорехме истини, досега щяха да заведат поне 10 дела за клевета, уронване на престиж и т. н. Не го правят, защото в съда вещите лица веднага ще докажат с лекота какви неизгодни и фалшиви договори е сключвало сегашното ръководство на БФШ, колко от документите им са фалшиви, което е и написано ясно в докладите на АДФИ, ще се разровят и сделките с парите, които са дошли не само от държавния бюджет, но и от различни държавни фирми и частни спонсори, които досега не са били цел на проверката на АДФИ и инспектората на Министерството на младежта и спорта /ММС/. Ще падне и банковата тайна и току-виж изскочат и други неизвестни още нерегламентирани банкови сметки. Та досега те не са отговорили на нито един наш конкретен въпрос, свързан с финансите на БФШ и на криминалния им начин на харчене, а иначе ни наричат „безродници“ на последното си общо събрание, само защото сме сезирали международните органи за кражбите им.

Приближава ли се България към изключване от шахматното движение?

-Категорично да. На своя борд Управителният съвет на Европейския шахматен съюз /ЕШС/, провел се в Прага на 23 и 24 юни тази година, взе решение да предложи на общото събрание на ЕШС, което ще се проведе през септември в Баку /Азербайджан/, на БФШ да бъде прекратено членството в ЕШС за особено сериозни криминални престъпления, извършени от ръководството й, които застрашават цялото спортно движение и рушат имиджа на шахмата. Бюрото на ФБР в Швейцария и Интерпол са сезирани и задействани да съдействат за разкриване на престъпленията, извършени от бившия президент на ЕШС Силвио Данаилов и сегашен президент на БФШ, бившия изпълнителния директор на ЕШС Шакотич от Черна гора и на сегашния изпълнителен директор на БФШ Николай Велчев.

През периода 2011-2014 г. те създават „сенчест“ Европейски шахматен съюз ООД, регистриран в офшорната зона на щата Делауер /САЩ/. Разкриват му сметка в Любляна /Словения/ с титуляр Силвио Данаилов и там започват да пренасочват пари, които са предвидени за истинския ЕШС, не само от България, но и от Черна гора. Тук бордът допълва, че най-вероятно и от други европейски шахматни федерации са източвани пари по този начин! Също така ЕШС препоръчва и на ФИДЕ да изключи БФШ от нейните редици, а с последното несъобразяване с решенията на Етичната комисия, нашите „юнаци“ само доналяха още масло в огъня. Тук само ще допълня, че на предната асамблея (общо събрание) на ЕШС през октомври 2015 г. в Бар /Черна гора/ на сегашния президент на БФШ Силвио Данаилов най-позорно му бе отнето званието „почетен председател“ на ЕШС с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“. България не присъстваше не само на тази асамблея, но и на онази на ФИДЕ в Дубай от страх да не ги питат как са присвоявали средствата. Сами може да предположите как ще приключи гласуването в Баку при това  „одобрение“ на действията на сегашния президент на БФШ Силвио Данаилов.

 – Какво е мнението на останалите членове на УС на БФШ? Една част от тях може и да не са знаели за „сенчестата“ сметка и неизгодните сделки?

 – В началото са знаели със сигурност само тези, които са подписвали документите – президентът Силвио Данаилов и изпълнителният директор Николай Велчев. Възможно е да е знаел за офшорката и вицепрезидентът Николай Недков. Но повече от година и половина данните от проверките са известни и се въртят в публичното пространство, а досега не съм чул някой от членовете на УС да се е разграничил от основните виновници или пък да си е подал оставка. Но като направя преглед на личностите, които са членове на управителния съвет, започвам да им разбирам мотивите за „омертата“. Силвио Данаилов – президент на БФШ, лежал в затвора за кражба на млади години като лейтенант от ГУСВ. Както се казва, навиците с годините не се губят. Николай Недков – вицепрезидент, представя се за професор, но ако го питаш къде е станал такъв и в кой ВУЗ, не може да ти отговори.

Също с много сериозно сенчесто минало по негови лични самопризнания. Представя се, че има бизнес в Америка, но английски не знае. Иван Генов – вицепрезидент, като бивш директор на АЕЦ – Козлодуй в момента е разследван за различни неизгодни сделки за АЕЦ. Васил Антонов – член, настоящ депутат от БСП – Плевен, Пламен Моллов – бивш депутат, бивш председател на парламентарната група на НДСВ. Беше член на УС в периода 2011-2013 г. като вицепрезидент, бивш директор на Агенцията по безопасност на храните, отстранен поради съмнения за корупция през 2015 г. от премиера Бойко Борисов. Думата „депутат“ вече определено между гражданите не се приема за ласкателна. Васил Тончев – член, собственик на социологическата агенция „Сова харис“, изгонен от федерацията по биатлон. Ха сега иди и вярвай на такава социологическа агенция с такъв собственик. Янко Кесаровски – бизнесмен, който не е активен и не взема активно участие в организационните въпроси. Има и още 3-4-ма други, по-дребни, които тичат около софрата за здраве и не са били в час какво се прави от тарторите, но затова пък постоянно засвидетелстват безпределна вярност. Както се казва, истински отбор „юнаци“ по лични интереси, но не и за благото на българския шахмат.

 – На последното общо събрание са присъствали 42 клуба – малко повече от половината в България. Как си обяснявате този отлив?

 – Като се има предвид, че в началото на събранието не е имало кворум (били са 41 клуба), ще приемем, че в България клубовете са 83. От тези 41 поне половината са били без дейност, но с платен членски внос, или, както те ги наричат, „кухи“ клубове. Тоест те си поддържат около 20 клуба, които се появяват само на събрания, за да гласуват за тях. Естествено, че от клубовете, които разбраха с какви хора си имат работа, не е имало представители. Друга част от клубовете са силно зависими от тях и присъстват така да се каже с „отвращение“ и просто изчакват тези лица да бъдат отстранени от шахматния живот на страната. Има и около 15 клуба, които отдавна са седнали на „софрата“ и здраво ще седят там, докато не ги изгонят.

Колко клуба членуват в новоучредения БШС 1931, на когото сте вицепрезидент? Очаквате ли да се присъединят още клубове до края на годината? Появиха се твърдения, че БФШ прикрива използвачите на непозволени технически средства, т. н. чийтъри?

-В момента в новият БШС членуват 20 клуба. Има поне още 15, които биха се присъединили веднага, ако не бяха толкова зависими от сегашната федерация. Имат развити детски школи и добри играчи, които трябва да участват на световни и европейски първенства и ако не са членове на старата федерация, шампионите им няма да могат да участват на горепосочените първенства. Взимат също така средства и от общините по места и ако не са членове на легитимна федерация, не могат да получат финансиране оттам. Върху тях се оказва огромен натиск и заплахи да не се присъединяват към новия съюз. В момента, в който се отнеме лицензът на БФШ от ММС, те ще преминат веднага към новия съюз. В случая отговорността изцяло пада върху Министерството на младежта и спорта, което е абсолютно наясно със злоупотребите в БФШ. В последната проверка на инспектората към ММС БФШ е обвинена и трябва да върне 381 000 лв. само за 2014 г., а подобни злоупотреби са правени и през 2011, 2012 и 2013 г. Със заповед на министъра от 15 март тази година е спряно финансирането на БФШ. Ако в момента се отнеме лицензът на БФШ, драмата приключва веднага и няма да се стига до срамното ни изключване през септември тази година в Баку.

Относно разкриването на чийтърите (мошеници, използващи подсказване), не мога да ви отговоря прецизно, тъй като не съм добре запознат със случая. Но в последно време подсказването с компютър е взело епидемични размери в шахмата и там предстоят нелеки решения как да се преустанови или поне ограничи тази практика.

 – Предстоящият мемориал „Димитър Георгиев“ в Петрич се очертава като неофициална среща на поддръжниците на БШС 1931. Предвижда ли се някакво съвещание в свободното от игра време?

 – Интересното е, че почти цяла Югозападна България членува в новия съюз. Това са клубовете от Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил и Перник. Само клуб „Виктори Благоевград“ и този на члена на УС Георги Бедников „Капабланка`97“ /Дупница/ останаха в БФШ. Определено хората от Югозапада са по-будни и не търпят такива несправедливости. Разбира се, като се съберат толкова съмишленици, ще бъде начертана линия на поведение за близкото бъдеще.

 – Ако министър Кралев Ви предостави лиценза на БФШ, на какъв принцип членовете на настоящата федерация ще бъдат приемани в БШС 1931?

 – Според устава, който приехме на учредителното събрание на 24 април 2016 г., новите членове се приемат само на общо събрание след дискусия и съгласие на 50%+1 от членовете на съюза. „Кухи“ /без дейност/ клубове няма да се приемат. Сегашното ръководство на БФШ приемаше нови клубове само със съгласието на Управителният съвет и по този начин те си регистрираха поне 20 „кухи“ клуба само за гласуване и станаха несменяеми. Такава порочна практика няма да се допуска при нас. Ще правим компромис за новосъздадени клубове, но те ще имат определен период от време да докажат, че вършат някаква дейност. Заявката на всеки легитимен шахматен клуб за членство в новия съюз ще бъде разгледана на общото събрание, което ще се насрочи няколко месеца след получаване на лиценза от ММС.

 – Възможен ли е „Лов на вещици“?

 – Лов на вещици няма да има, но „лустрация“ категорично да. Няма да се допускат да станат членове на нашия съюз сегашните членове на Управителният съвет на БФШ, а ако те са и председатели на клубове, които искат да станат членове на новия съюз, най-напред клубовете кандидати ще трябва да премахнат тези лица от ръководните си органи. Същото се отнася и за хората от Контролната комисия към БФШ, която продължава да не си върши работата. Определено на клубовете, които развиват активен шахматен живот, няма да им се пречи да станат членове на новият съюз, нито пък на тези с дългогодишни традиции, чиито председатели се оказаха безпринципни поддръжници на сегашното ръководство на БФШ.

 – Гросмайстор Кирил Георгиев се закани да съди до дупка виновниците за изключването му, Вие какво смятате да правите?

 – Тъй като тези хора определено не разбират от добра дума, ще се наложи и аз да си потърся правата по съдебен път. Това едва ли ще бъде толкова трудно за моя адвокат, след всичко което направи сегашното ръководство на БФШ. Освен това на първа инстанция гм Кирил Георгиев вече ги осъди. Последното решение на Етичната комисия към ФИДЕ облекчава още повече работата на нашите адвокати. А пък с последната изцепка в доклада на Силвио Данаилов, че учредителите на БШС 1931 са „безродници“, не виждам с какво ще затрудни такова дело нашите защитници в съда.

 – Възможно ли е настоящият шеф Силвио Данаилов умишлено да тласка БФШ към закриване?

 – Той и неговите авери просто нямат друг избор след всички оповестени разкрития на проверяващите официални органи, и ще държат досегашната си арогантна линия на поведение до последно. С демонстриране на „бодряшко“ поведение те се опитват да скрият страха, който ги тресе. Оплакват се, че това разследване не било криминално, а политическо и в основата му стоял сегашният президент на ФИДЕ Кирсан Илюмджинов, Путин и даже и комунистите! Силвио Данаилов обвини публично, включително и на последното общо събрание на БФШ на 23 юли, че сегашният президент на ФИДЕ е свързан с Ислямска държава, по-рано че президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили се разхождал с любовница в Москва и е неморален, но пък не е отговорил на нито един конкретен въпрос на разследващите. Международното положение му било виновно за всичко. С такова поведение единственото, което могат да постигнат, е временно да забавят неизбежния си път към затвора. В България съдебната система не е от най-ефективните, на което те страшно много се надяват там нещата да се забатачат, но тъй като вече е намесена и швейцарската, и американската съдебна система, бъдещето на организираната международна престъпна група определено не е розово. Да не забравяме, че разследването в Черна гора е на много по-напреднал етап от това в България.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *