След скандално напускане на единия кандидат избраха П. Ерменков за управител на „Стройкомтранс“ в Сандански

Избраха Павел Ерменков за управител на общинско дружество „Стройкомтранс” след пет часа четене на програми за управление от трима кандидати за поста. Ерменков спечели битката с 20 гласа от общо 29 съветници , Живко Иванов се въздържа и не дадe гласа си за нито един от двамата останали до финала, а трима гласуваха за инж. Веселин Смилков. Изненадващо третият кандидат – бизнесменът Славчо Харизанов, се отказа от участие с думите: „Смятах, че конкурсът има за цел да избере управител на общинско дружество. Не искам да участвам в предрешен конкурс. Процедурата е пълен фарс“, обяви на всеослушание Харизанов и напусна демонстративно заседателната зала. Веселин Смилков също обяви, че процедурата по провеждане на конкурса била опорочена, и призова временната комисия да преразгледа решението за избор на управител на „Стройкомтранс“.

„Вие сте посочили в решението, че за избор на управител на общинско дружество кандидатът трябва да има трудов стаж не по-малко от 3 години, но не и дали трябва да е бил на ръководна длъжност и да има професионален стаж. Допусната е и грешка, че не е посочено какво означава „професионален стаж“, аргументира се той. По предложение на съветника Живко Иванов заплатата на новия управител на „Стройкомтранс“ ще се изчислява на база 300% от средната работна заплата в дружеството за предходния месец. Или по груби изчисления новият управител на общинското дружество ще получава чисто възнаграждение в размер на 1140 лева. Освен това той ще има право на премия до 30% в края на годината, в случай че дружеството е на печалба. Размерът на сумата, която ще получава като премия, ще се определя с решение на Общинския съвет, а не от самия управител. Досега управителят на дружеството инж. Иван Симеонов е получавал основна заплата в размер на 1470 лева, а годишната му премия за изтеклата 2015 година е била около 5000 лева. След дълги дебати бе променен и договорът за управление, който ще подпише кметът Кирил Котев с новоизбрания управител Павел Ерменков. Отпадна предложението на съветника Евгени Панайотов срокът на договора да се прекрати 60 дни след изтичане на мандата на настоящия кмет на общината.

Съветникът Живко Иванов отправи пет еднакви въпроса и към тримата кандидати. Той бе категоричен, че представените бизнес програми не са отговаряли на условията за допускане до третия етап – интервю. Първият му въпрос бе дали П. Ерменков и В. Смилков са писали сами бизнес програмите си за управление. Вторият – какво е мнението за новата машина, закупена от дружеството, и третият – биха ли наели външна фирма да почиства града.

На първия въпрос П. Ерменков отговори, че той е писал бизнес програмата за управление на общинско дружество, и посочи, че одобрява закупената нова машина за почистване, дори изрази мнение, че има необходимост от закупуване на още две-три такива. Съветникът от РЗС Яне Янев попита Ерменков колко са съставните села в община Сандански и в кои от тях се извършва сметосъбиране. Той посочи, че 52 са населените места, в 34 от тях се извършва сметосъбиране, а 2 са градовете – Сандански и Мелник. На въпрос какви са вижданията му за структурата в общинското дружество отговори, че в момента в него работят 64 души, но на този етап не би могъл да се произнесе дали ще съкрати или увеличи персонала.

В. Смилков беше на различно мнение за новата машина на фирмата, като директно обяви, че не одобрява закупуване на техника за почистване втора употреба. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *