Топ теми

Вишните са суперплод! Ще бъдете приятно изненадани колко са полезни

Вишните започват да растат през пролетта. Много са сходни с черешите. Разликата е, че вкусът на вишната е леко горчив. Поради това обикновено не се консумира в прясно състояние. Вишните често се използват за направата на сокове, конфитюр или мармалад. Особено през горещите летни дни често се консумира леден сок от вишни. Действа освежаващо.

Ще бъдете приятно изненадани от ползите от консумирането на вишни. Този плод действа против стареенето – тайната да останем млади се съхранява именно в този лечебен плод. Укрепва имунна система и защитава здравето на очите. Богат източник е на витамините А и С. Освен това съдържа още калций, полезни минерали като желязо и фосфор.

Вишната намалява риска от заболявания като паротит, варицела и морбили. Има регулаторен ефект върху нервната система. Консумирането на вишни е от голяма полза заздравето на сърцето. Предпазва от рак на простатата и дебелото черво.

Ако се оплаквате от косопад, този вкусен плод ще ви осигури сигурна защита срещу този проблем.

Вишната е добър антиоксидант и е полезна за страдащите от безсъние. Действа добре на храносмилателната система и облекчава проблемите при запек. Приемът на вишни инхибира растежа на раковите клетки и предпазва от бактерии и гъбички.

Вишневите плодчета имат превантивен ефект срещу грип и настинка. Предпазват и от чревни разтройства. Балансират лошия холестерол, осигурява защита срещу болестта Паркинсон. Плодът е полезен още за мозъка и нервната система, подобрява мозъчните функции, като по този начин намалява риска от Алцхаймер.

Този вкусен плод предпазва още от атеросклероза, депресия, стрес. С високо съдържание на фибри е.

Вишната регулира сърдечния ритъм, предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Следователно вишната намалява риска от инфаркт.
Консумирането на прясно изцеден сок от вишни осигурява свежест и прохлада. Освен това вишневият сок намалява нивото на пикочната киселина, има омекотяващи действия, намалява риска от развитие на подагра, овлажнява кожата, прочиства организма от токсини.

Поради високото си съдържание на желязо е полезен при анемия. В допълнение може да се каже още, че има антиканцерогенни свойства, осигурява защита срещу рак на дебелото черво и стомаха, предпазва от диабет.

Този вкусен плод се използва в производството на плодови сокове, канфитюри, сладкиши, може да се консумира и като пресен плод.

loading...


Източник: gotvach.bg

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *