Изпратиха проверка за мистериозно измрелите 23 кошера с пчели на К. Илиев от Микрево

Дни след като умряха 23-те кошера с пчели на Кирил Илиев от Микрево, за което вестник „Струма“ писа, община Струмяни изпрати проверка. Вчера в 10.30 ч., водени от кметицата на Микрево Румяна Кацарска, три служителки от Техническа служба в общината – Рени Серезлиева, Вера Боянска и Мария Ангелова, пристигнаха в имота на Илиеви на ул. “Малешево“, за да се запознаят на място с фактите, описани в подадената жалба в общината от съседката Миропа Гълъбова. В нея тя умолява кмета на Струмяни Емил Илиев да вземе мерки и да бъдат преместени пчелите на съседа й Кирил Илиев, тъй като редовно жилели нея и съпруга й Ангел и се страхували да излизат на двора, тъй като имала алергия към ухапване от пчела.

„Направихме протокол на базата на това, което констатирахме на място, сега трябва да се свържем с ветеринарен лекар, като компетентен орган да си каже и той думата, защото трябва да се направи проверка и на пчелините за регистрации и т.н. По закон кошерите на Кирил Илиев са на 3 м от имота на Миропа Гълъбова. Законът не забранява да ги отглеждаш, когато си спазваш метрите, няма и ограничения в бройката“, обясни служителката Рени Серезлиева. Дали пчелите са били отровени и от кого, това е въпрос, с който се занимава полицията по вече подадената жалба, уточниха общинските служители.

„В четвъртък идва официалният лекар за общината д-р Лечева с още една докторка, за да направят констативен протокол, премериха и разстоянието, огледаха и двата оцелели кошера“ обясни потърпевшият пчелар К. Илиев. „Нямаше да се стигне до тази трагедия, ако бяха реагирали навреме от кметството”, каза синът Лъчезар Илиев, който е местният учител по физика и математика. Според него, ако се докаже, че пчелите са измрели заради някаква отрова, пръскана по тях и около тях, ще си търси правата по съдебен път докрай, за да си получи наказанието евентуалният извършител. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *