Необходими продукти:
1 средна глава лук (около 50 г)
1 среден морков
3-4 картофа
2 с.л. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1/2 к.ч. ориз
1/2 топка фиде
за топчетата
250 г кайма (за около 35-40 бр топчета)
чубрица
черен пипер
кимион
сол
за застройката
1 яйце
200 г кисело мляко
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне
Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме каймата и оформяме малки топчета. Нарязваме лука и моркова на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях, нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме наситнените домати. Посоляваме леко зеленчуците и прибавяме около 1,5 л гореща вода. Когато супата кипне, добавяме топчетата, които предварително сме оваляли в брашно.
Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Когато супата е почти готова, добавяме измития ориз и фидето. След като оризът и фидето набъбнат, отместваме супата от котлона и застройваме. Постепенно добавяме част от бульона към застройка, докато се изравнят температурите им. След това, на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване, изсипваме застройката в тенджерата със супата. Овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз. Поднасяме супата гореща. По желание поръсваме с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.