ЮЗУ открива на 1 октомври новата академична година с видеообръщение на ректора и тържества по факултети, но само за първокурсниците

С тържествени церемонии на живо в Югозападния университет „Неофит Рилски” откриват новата академична година на 1 октомври. Съществената разлика е, че студентите, преподавателите, администрацията, гости и ръководството на университета няма да се съберат както досега пред стълбите на Първи учебен корпус.

„Вземайки в предвид ситуацията и спазването на противоепидемичните мерки, откриването на новата академична година ще бъде по факултети в присъствието само на първокурсниците, а ректорът проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеобръщение”, съобщи зам. ректорът по учебната дейност на ЮЗУ доц. д-р Ицка Дерижан.

Първи на новото предизвикателство реагираха от Филологическия факултет. След направената организация деканът проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова информира, че на 1 октомври от 10.30 ч. в аулата на Югозападния университет ще се състои кратко официално откриване на учебната 2020/2021 година за Филологическия факултет.

„С оглед на настоящата обстановка и за да опазим възможно най-добре здравето на всички, моля за присъствието само на първокурсниците, приети във Филологическия факултет, на ръководството и на колегите ръководители на катедри. След церемонията първокурсниците ще бъдат упътени по специалности в съответните зали, където ще ги чакат техните курсови ръководители”, разяснява проф. Панайотова.

За същото време – 10. 30 ч., е насрочена церемонията и на Факултета по педагогика.

„Откриването ще бъде от 10 часа в новата театрална зала в 8 УК /б.р бившия Механотехникум/. Подготвили сме програма, като ще поздравим първокурсниците със специален концерт”, коментира за „Струма” деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков.

Във връзка с подготовката за академичната 2020/2021 г. в ЮЗУ кипи трескава дейност. В момента тече цялостен ремонт на зала 207 и 208, които след аулата са с най-голямата площ и капацитет. Наред с дезинфекцията и утвърдените мерки на централния вход в I УК е монтирана ограда, за да се ограничи в максимална степен евентуален контакт между потоците влизащи и излизащи. 

Безспорно един от най-важните въпроси, вълнуващ и студентите, и цялата академична общност е дали учебният процес ще е присъствен или онлайн. По този повод зам. ректорът доц. Дерижан обясни, че за да се провежда присъствено обучение, на всеки човек трябва да бъдат осигурени по 4 кв. метра. Затова и всеки факултет, съответно след проведен факултетен съвет, ще вземе решение има ли възможност да изпълни изискването за определената индивидуална  площ и как ще обучава студентите си.

„Естествено има учебни дисциплини и специалности като „Кинезитерапия”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Химия”… при които обучението от разстояние е неприложимо, затова при тях ще се върви към присъствена форма”, уточни зам. ректорът и допълни, че в основните звена с големи потоци студенти, каквито са Правно-историческият, Педагогическият, Стопанският факултет, е по-целесъобразно, за да няма струпване на хора,  лекциите да са от дистанция.

Конкретно Факултетът по педагогика е с 230 първокурсници, а до началото на новата академична година се очаква техният брой да стане около 250. Именно за да се обезпечат въпросните 4 кв.м на човек, новопостъпващите студенти в общо 5 специалности по предварително изготвен график ще учат в аулата. Там в продължение на две седмици те ще се подготвят как да работят с иновативната „Блекборд система” на ЮЗУ за обучение в електронна среда.   

„Що се касае до практическите занятия се стремим към максимално уплътняване на работните пространства. Учебните дисциплини вече са окомплектовани за обучение от дистанция. Преподавателите се подготвят и като разработват казуси, видеофилми, различни симулативни и ситуационни методи”, разкри доц. Дерижан . Така, за да могат да реагират максимално бързо и адекватно, според ситуацията, от ЮЗУ активизират целия си електронен ресурс от платформата Вlackboard, през ZOOM, Moodle, до BigBlueButton. И ако например студенти трябва да имат практическо занятие в социално заведение, някоя от базовите детски градини, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще им представят казуси, педагогически ситуация през някои от е-системите.

„Желанието и амбицията на всички в ЮЗУ е новата академична година да бъде присъствена, но трябва да сме готови за различни варианти и ситуации”, заключи зам. ректорът доц. Дерижан и посъветва студентите да следят сайта на университета и на съответния си факултет, където своевременно ще бъде качвана актуална информация.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. Ирина

  Тази женичка Дерижан е срам за академичната общност. Нека някой провери “научната” и продукция – всичко е преписано. Крадеше от колеги и познати текстове и сега се прави на “ректор, та дори и да е зам.”.

  Отговор
 2. 16 хиляда лева на месец

  Не се мъчете! И да не започнете никой няма да забележи, не се упражнявайте на гърба на нещастните деца. Жалка картинка е това ЮЗУ!

  Отговор
 3. Юри потури

  Видео обръщение – хахаха.

  Ще е интересно да се види – все пак при 16000 на месец би следвало дикцията и изказа да са станали по-акаденичми от последните му изяви публично. През първият му мандат усля да смени сервитьорските ризи с малко по-качествени, а почна от време на време и сакенце да слага.

  Бравоооо

  Отговор
 4. Стоян

  Щом тази дърта К*рва дето сте я изтипосали ги решава въпросите на УЗУ-то ясна работата. Пълна трагедия.

  Отговор
 5. Бай Хой

  Този пенсионер наглец още ли се изживява като ректор? Тежко на ЮЗУ!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *