В ЮЗУ стартираха „на живо” приемните изпити за докторанти

Присъствено, т.е. на място по корпуси и зали, стартираха приемните изпити за докторанти в Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград вчера.

Както „Струма” писа, за настоящата академична 2020/2021 г. ЮЗУ обяви прием на общо 108 докторанти по държавна поръчка. От тях 85-има са за редовна форма на обучение и 23-ма в задочна. Най-много бройки – 5, са отпуснати за докторанти по „Педагогическа и възрастова психология”, 4 по „Кинознание, киноизкуство и телевизия” и също 5 в професионално направление „Социология, антропология и науки за земята”. В областта на социалните, стопанските и правни науки местата са общо 33, в педагогическите науки – 25, в хуманитарните науки – 14, в природни науки, математика, информатика – 4, в технически науки – 6, здравеопазване и спорт – 3.

Заради пандемичната обстановка и предприетите противоепидемични мерки за ограничаването на Covid-19 редовната докторантска сесия, която обичайно се провежда през месец декември, се отложи. Съответно бе изготвен и нов график, а в началото на тази седмица започна провеждането на конкурсите. Първи в 9 часа вчера стартира изпитът за докторант по „Кинезитерапия” във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт.

„Има един кандидат за обявеното едно място”, сподели ръководителят на Катедрата по кинезитерапия доц. д-р Мариела Филипова. По отношение на това кога ще се възобновят практическите занятия за студентите, още повече че кинезитерапевтите, медицинските сестри, акушерките… имат повече часове за практическо обучение, ръководителят на катедрата поясни, че чакат заповед от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Че освен заповедта на здравния министър присъственото обучение се утвърждава и регламентира и със заповед на ректора, потвърдиха и от Стопанския факултет. Там вчера се състоя изпит за докторанти по „Икономика и управление” /индустрия/, като за обявените две места имаше един кандидат, а другият, подал документи, се е обадил, че няма да дойде. До края на седмицата в 8-и УК, където е ситуиран Стопанският факултет, предстоят конкурси за докторанти в професионалните направления „Туризъм”, „Икономика”, както и по „Организация и управление извън сферата на материалното производство” (мениджмънт на публичната сфера). По този повод ръководителят на Катедрата по мениджмънт и маркетинг проф. д-р Милена Филипова, която е част от изпитната комисия, коментира, че нямат проблем при спазване на мерките, защото кандидатите не са много, а и да са повече, в ЮЗУ разполагат с големи зали.

Най-много – общо 6-има, са желаещите за докторантура по „Педагогическа и възрастова психология”, а заедно с тях се яви и един кандидат по „Политология”. За да поздрави кандидат-докторантите, в залата дойде лично деканът на факултета проф. д-р Борис Манов. Той припомни, че заради пандемията се е наложило приемните изпити да се проведат по-късно, но сега кандидатите могат да разгърнат своя потенциал.

„Надявам се да сте подготвени и амбицирани да се занимавате с наука”, обърна се към присъстващите деканът. Той уточни и че наред с носенето на лични предпазни средства, спазването на отстояние, дезинфекцията и измерване температурата на всички през терморамката на главния вход в ЮЗУ, по време на изпита, продължаващ 4 часа, периодично ще бъдат отваряни прозорците, за да се проветрява залата.

Във връзка с подбора на докторанти проф. Манов изтъкна, че целта им е да подберат най-добрите, а стратегия на факултета е обучаващите се за ОНС /образователна и научна степен/ „доктор” да бъдат включвани в научноизследователската работа и впоследствие да получат възможност за реализация и развитие в основното звено.

„Голяма част от младите преподаватели са наши възпитаници. Само за тази академична година назначихме четирима асистенти, които преди това придобиха ОНС „доктор” при нас”, изтъкна проф. Манов. От гледна точка на бъдещата организация и протичане на учебния процес деканът разкри, че вече имат готовност и смятат през месец февруари да проведат присъствено както планираните практическите изпити за придобиване на педагогическа правоспособност, така и насрочените държавни изпити.

Решението за присъственото провеждане на конкурсните докторантски изпити е взето след заповед на министъра на здравеопазването и заседание от 22 декември на Академичния съвет на ЮЗУ – Благоевград, обясни зам. ректорът по научноизследователската работа и докторантско обучение на ЮЗУ доц. д-р Иванка Станкова и допълни, че конкурсите се провеждат съгласно Закона за развитие на академичния състав. Документи за настоящата редовна сесия са подали общо 72-ма кандидати – 63-ма за редовни докторанти и 9-има за задочни, като традиционно най-голям интерес има към педагогика, психология и правни науки. Конкурсите ще се провеждат през цялата настояща седмица при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Затова, както увери доц. Станкова, е създадена цялостна организация, включително се отопляват целите учебни корпуси /първи, четвърти, шести, осми/, където се провеждат изпити.

Самата процедура по подбора включва 4-часов писмен изпит по въпрос/и от конспект по съответната специалност. Изкаралите оценка над „Добър” /4.50/ се явяват на устен изпит. На успешно издържалите предстои и изпит по чужд език след седмица.

Паралелно с докторантските конкурси вчера в  Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна приемът на документи за обучение по магистърски програми от летния семестър на учебната 2020/2021 година.

Документи за участие в класирането се подават при секретарите на съответните факултети или по електронната поща, като срокът е до 19 февруари.



След проведения инструктаж и тегленето на изпитните въпроси започна 4-часовият писмен изпит по „Педагогическа и възрастова психология” и „Политология”

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *