ДОБРАТА НОВИНА! Зам. ректорът по учебната дейност доц. д-р Ицка Дерижан: Над 1100 са записаните в ЮЗУ студенти на първо класиране, по-голяма част от местата вече са заети

Над 1100 души са записани за студенти на първо класиране в Югозападен университет „Н .Рилски“ – Благоевград и по-голяма част от местата вече са попълнени. Добрата новина съобщи зам. ректорът по учебната дейност доц. д-р Ицка Дерижан.

„Бих искала да благодаря на всички млади хора и на техните семейства, които избраха Югозападния университет за място, където ще получат висшето си образование. Защото те се довериха на опита, на името, на качеството на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и решиха да продължат със своето доверие към нас, което смятам, че всички ние – преподаватели, служители, ще оправдаем“, сподели доц. Дерижан. Тя коментира, че традиционно най-голям интерес има към „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Право“. Вече са заети местата в Стопанския факултет, както и в специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Кинезитерапия“. „Най-голям е интересът към задочната форма на обучение. Там местата се попълват най-напред, с най-висок бал и най-много чакащи“, разкри зам. ректорът.

Въпреки големия интерес все още има възможности, така че кандидат-студенти, които не са се записали или по някаква причина са останали извън класирането, могат да направят това сега, на второ класиране. На този етап освободни места има в много-важното направление 1.3. Педагогика на обучението по…..

Както е известно, с постановление на Министерския съвет се субсидира следването в специалности като “Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии”, “Педагогика на обучението по физика и математика”, “Педагогика на обучението по химия и физика”, “Педагогика на обучението по химия и Човекът и природата”, “Педагогика на обучението по география и история”, “Педагогика на обучението по български език и чужд език (руски)”, “Педагогика на обучението по български език и чужд език (гръцки)”, “Педагогика на обучението по български език и чужд език (китайски)”, “Педагогика на обучението по български език и чужд език (английски)”, “Педагогика на музикалното изкуство”, “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, “Педагогика на обучението по технологии и предприемачество”, “Физическо възпитание и спорт”, “Оптични технологии”, “Физика”, “Химия”, “Медицинска химия” и “Математика”. Така студентите, избрали да учат тези специалности, са освободени от семестриални такси за целия период на следването от 4 години, като наред с останалите привилегии ще получават и допълнителни стипендии.

„Горещо препоръчвам на кандидатите и родителите, които все още се колебаят дали да образоват себе си или децата си, да го направят. Защото по време на криза, в каквато се намираме сега, единственото, което може да спаси обществото, семейството, е образованието. Така че вратите на ЮЗУ са широко отворени. Максимално съдействаме това да се случи и ще продължим да го правим“, призова доц. Дерижан и припомни, че срокът за регистрирането на новоприетите студенти след второ класиране е до 22 юли /сряда/. След тази дата на сайта на университета периодично ще бъдат публикувания съобщения за следващи възможности – обявяване на свободните места и времето за класиране.

На финала на разговора, попитана как ще започне новата академична година в Югозападния университет заради коронавируса, доц. Дерижан призна: „Искрено се надявам да започне присъствено. Бих искала да подчертая, че до началото на учебната година в ЮЗУ ще има готовност във всяка специалност, във всеки факултет да предложим комбинирано обучение. Което ще рече присъствено, с електронно обучение или от дистанция, в момента, в който се наложи. Максимално ще съблюдаваме и ще използваме наличните ресурси, така че да защитим както здравето на преподавателите и студентите, така и да не ощетим учебния процес“, увери зам. ректорът.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Сър Пичук

    Цицка Дерижан да коригира колежката си, тройкаджийката с червената перука, която прави нелоялна и умишлено невярна пропаганда на катедрана си по химия, че само техните студенти щели да са без такса и да получават стипендии!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *