Докато фармацевт №1 на България проф. Шекерджийски търси лек срещу Ковид-19, дарената от него за музей на фармацията къща в Дупница събира паяжини

Фармацевт №1 в България и почетен гражданин на Дупница проф. Рахамин Шекерджийски за пореден път даде повод на съгражданите си да се гордеят с него, той  създаде хранителна добавка за стимулиране на имунната система срещу вирусни инфекции, сред които и Ковид-19. Проф. Шекерджийски е роден през 1934 г. в Дупница. Завършва фармация през 1968 г. в СУ. Специализира в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция…

Той участва в разработването на много лекарствени форми, сред които и беналгин. През 2006 г. бе удостоен със званието “Почетен гражданин на Дупница”. Това стана през кметския мандат на д-р Първан Дангов, който обяви Дупница за град на фармацията. В знак на уважение към съгражданите си проф. Р. Шекерджийски подари на Дупница родната си къща, която се намира в така наречената Еврейска махала, зад Съдебната палата, с условие в нея да се обучават даровити ученици. Тогавашният кмет д-р П. Дангов я обяви за Музей на фармацията в Дупница, но той така и не отвори врати.

Репортер на „Струма” отиде на ул. „Дора Габе” и откри родната къща на професора. На първия етаж има обущарница. Обущарят не пожела да цитираме името му, но с неохота се съгласи да разкаже какво знае за мястото: „Вторият етаж от къщата е на проф. Р. Шекерджийски. Той го подари на общината, но никой не си мръдна пръста да я ремонтира. Обущарницата ми е на първия етаж и е собственост на негов родственик – Хаим Шекерджийски. Той е покойник и някога се е препитавал с плетенето на кошници, бил е сляп. Наема го плащам на една от дъщерите му, която живее в Израел. Знам, че професорът, след като е завършил за фармацевт, е работил в някогашната Галенова фабрика. Проф. Р. Шекерджийски не е идвал от години. На предната стена все още стои табелата „Музей на фармацията”, дарение на община Дупница от проф. Р. Шекерджийски”, обяснява обущарят.

  Как се стигна до идеята за музея и защо тя пропадна, потърсихме за коментар и бившия  кмет д-р Първан Дангов.

Първан Дангов

“С проф. Р. Шекерджийски ни запозна през 2006 г. бившият аптекар на общинската болница Илия Чорбаджийски. Много ерудиран човек, който обича родния си град.Тогава разбрах от него, че е участвал в екипа, който е създал храната за космонавтите, която все още се използва в Русия. Нашият български космонавт Георги Иванов е ял от тази храна. Професорът участва в екип за производство на препарат за имуностимулиране, произведен от гроздови семки. С много радост подари къщата си за музей, но нямах време да реализирам проекта, мандатът ми изтече, а тези след мен не си мръднаха пръста. По мое предложение професорът получи званието “Почетен гражданин на Дупница”, но за жалост идеята и до днес е нереализирана”, каза Дангов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *