Ето колко кофеин има в кафето, колата, шоколада и аспирина

Една съставка не показва каквито и да било признаци на изчезване. Тя стимулира централната нервна система и се среща в изключително големи количества по целия свят, пише business insider. Разбира се, става въпрос за кофеина.

Той обаче може да бъде срещан не само в прословутата сутрешна чаша кафе. Чаят, енергийните напитки, шоколадът, дъвките, бонбоните и дори таблетките за отслабване също съдържат кофеин. Ето как се съпоставят.

2 чаши чай = 1 чаша кафе

Откриваме 20 мг. кофеин в 100 мл. сварен чай. В сравнение с това откриваме 40 мг. кофеин в същото количество кафе. Разбира се, видът чай, както и времето, за което е бил варен, също оказва влияние.

2 коли = 1 чай

И ние се изненадахме от този факт. 100 мл. кола съдържа 8 мг. кофеин. За напитките с намалено количество захар тази стойност се покачва до 15 г.

Има повече кофеин в кафето, отколкото в Red Bull

Red Bull – един от най-големите брандове за енергийни напитки с високо съдържание на захар – разполага само с 30 мг. кофеин на 100 мл., което е по-малко от кафето.

Ако сравним тази енергийна напитка с останалите на пазара, ще видим, че Red Bull предлага изключително ниско съдържание на кофеин. Така например в 100 мл. Ammo откриваме поразителните 570 мг. кофеин, което се равнява на 14 чаши кафе.

Извън напитките

На пазара по света могат да бъдат открити дори бонбони и чипс с кофеин. Така например бонбоните Foosh имат 5,555 мг. кофеин на 100 г. – това са 139 чаши кафе. Buzz Bites Chocolate Chews пък включва 1,639 мг. кофеин на 100 г.

Wrigley също се опита да пусне дъвки с кофеин, но продукцията им бе спряна, тъй като властите прецениха, че подобен продукт би бил опасен и за деца, и за възрастни.

Лекарства

От Aspirin до Triamincin – няколко дози лекарства също съдържат кофеин. 65 мг. откриваме в Aspirin Bayer Select Maximum Strength и 40 мг. в Repan.

Много от хапчетата за отслабване в САЩ също съдържат кофеин – между 175 и 200 мг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *