ЗА ИЛИ ПРОТИВ НОСЕНЕТО НА МЕДИЦИНСКИ МАСКИ! ЮЗУ преподавателят доц. д-р Живко Велков: Текстилните нишки създават електростатично поле, което спира хидратната обвивка на Covid-19

Доц. д-р Живко Велков, преподавател по квантова химия и по органична химия в Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“

Напоследък често се случва привърженици и противници на конспиративните теории да спорят и по темата полезни ли са маските при сегашната епидемия от Covid-19. Имаше изказвания на доктори, че от маските не може да има полза, защото „размерът на вирусите е много по-малък от разстоянието между текстилните нишки, от които е направена маската”, и следователно те преминават спокойно през нея.

Без да давам мнение за хората, които пренасят политическите си предпочитания върху работата на правителството и Националния оперативен щаб в борбата с Covid-19, бих искал да споделя мои размишления за полезността от използването на медицинските маски в условията на епидемия.

Маските са направени от памучни платове с различна гъстота и дебелина на текстилната прежда и различа сплитка, но при всички тях разстоянието между текстилните нишки, както беше казано, е много по-голямо от размерите на отделните вируси. Това би обезсмислило използването на маски, ако не беше електростатичното поле, което създава всяка полярна материя около себе си и това, че вирусите не се носят сами във въздуха, а са част от водни капки със значително по-големи размери.

Памучните клетки са изградени от снопчета целулозни молекули. Целулозата е естествен полимер, който има силен афинитет към водата и обикновено целулозните молекули са свързани с множество водни молекули. Това създава електростатично поле, което значително надхвърля размера на самите текстилни нишки и пречи на придвижването на вирусите, които иначе биха преминали през отворите между отделните текстилни нишки. На това ниво взаимодействията между материалните частици винаги започват с взаимодействия между електростатичните им полета. Най-силни са взаимодействията на привличане между полярните частици, каквито са в случая целулозните влакна, и вирусните частици, и двете обвити с водни молекули.

Когато вирусите се доближат до маската (обвити в своята хидратна обвивка), трябва да се движат с много висока скорост, за да могат да преодолеят електростатичното поле на водно-целулозната преграда и вероятно част от тях ще го направят, но друга част ще бъдат уловени от електростатичната преграда и ще останат свързани с нея, или пък ще се върнат обратно. При спазване на санитарната дистанция обаче скоростта на движение на водните капки, съдържащи вируси, не е толкова висока и електростатичното поле/бариера ще предотврати преминаването на голяма част от тях. Напоследък стана ясно, че количеството попаднали в човека вируси е определящо за степента на заболяването.  

С други думи, ако маските се сменят, преди да са се замърсили, са полезни и трябва да се носят. С това ще се намали шансът да се заразим с Covid-19, или поне ще се намали количеството попаднали в дробовете ни вируси, а от това може да зависи нашият собствен живот и животът на околните. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Живко Велков

    Уместен въпрос. Отговорът е – да, ако това ще повиши полярността на текстилни материал. Става дума за между молекулно взаимодействие от ориентационен тип или както още е известно дипол-диполно взаимодействие, което нараства с квадрата на диполните моменти на взаимодействащите молекули на разстояния значително надвишаващи размера на молекулите. Всъщност добре известно е, че мокра кърпа (вместо маска) може да предпази човек при химични обгазявания, когато няма истинска маска.

    Отговори
  2. бат Сали

    Чакам с нетърпение да се изходи по въпроса най-„компетентния“ специалист в БГ, „професорът“ по биоинформатика, пенсионерът на ЮЗУ БоЮр (може заедно и с ментора си, куцият доносник на ДС).

    Отговори
  3. Незнайко от Луната

    От разсъжденията следва ли, че мокрите памучни маски, с повече водни молекули, са по-ефективни от сухите?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *