Костадин Паскалев: Моделът “Камбитов” трябва да остане в миналото на Благоевград

Пожелавам успех на Румен Томов! Поздравявам БСП – Благоевград, че отстояват истината!

 • Осем години след края на последния Ви мандат и решението да не участвате в следващите избори за кмет на общината, как Ви изглежда Благоевград днес, г-н Паскалев?
 • Благоевград губи блясъка си, вехне. Младите хора изчезват. Вечер е пусто. Сигурно има обективни причини за това. Демографската криза е и национален проблем. Всъщност не само тя. Но има и субективни причини. И те нямат нищо общо с националните тенденции.
 • Кое е различното?
 • Благоевград беше утвърден университетски център, вече не е. Намаляват студентите. Не в проценти. В пъти. Намаляват и приходите на хората, които отдават квартири, на заведенията, на магазините. Производствените мощности се закриват една след друга. Никой от общината не гъкна срещу Пеевски или Борисов при закриването на “Благоевград-БТ” АД. В града има малко производство и много търговия и услуги. Големи и национално известни строителни фирми станаха малки, няма и общински поръчки за тях. Интелектуалният потенциал на Благоевград остана неизползван.
  Благоевград е неподдържан, парковете в квартал “Струмско” и Ловния дом са изоставени, входовете и изходите на града са нелицеприятни и това очевидно не е заради “Биострой”, а поради управленската несъстоятелност на екипа на кмета. Кметът щял да прави сондажи. Направени са поне десет, защо не се използват? А зоопаркът може би е в това състояние, защото животните не гласуват. При събрани 5 200 000 лв. за чистота, се харчат 11 000 000 лв. и никой не казва защо и как. Гордостта на кмета – депото за битови отпадъци, с огромна стойност на системите за разделяне и компостиране, без да коментирам безкрайните крайни срокове за изпълнение, не след дълго ще се превърне в трън в петата на благоевградчани и жителите на другите четири общини. Никой не иска да обясни на гражданите, че тази цена ще бъде платена от тях самите чрез в пъти увеличена такса смет.
  Санирането на многофамилните жилища е една добра идея, реализирана по недобър начин, с невинаги добро качество, с какви ли не врътки от консорциуми и граждански сдружения, а зад тях все познати лица. Един заместник-кмет си тръгна. Дали беше достатъчно?
  Инвестиционната програма на Благоевград отговаря на културата на управленците, гръмки цели, големи цифри, малък ефект. Ако не беше улицата в Рилци и игрището в Падеш (на кого му трябва), селата липсват.
  Редица кандидат-инвеститори заминаха за съседни общини поради особените изисквания на местната власт.
  Културата се разбира като фойерверки и грандомански мероприятия, а не като среда на хора с афинитет към изкуствата – словото, музиката, театъра… които са красивата част на обществената картина. Не ми се ще да се занимавам с финансовото обезпечаване на публичния образ на кмета и идеите му, но цифрите са безобразни и далеч надхвърлят всички такси за детски градини и ясли, събирани от родителите например.
  Да не говорим за отношението към културно-историческото наследство. Магистралата мина през археологията на Скаптопара след гръмки обещания… и дотам. Разкопките и докладите на Бони Петрунова за средновековната крепост край Зелен дол прашасват непотребни никому. Тракийските гробници край Рилци и Дъбрава са интересни само за иманярите. А Вароша – просто се руши.
  Здравеопазването не съществува за кмета, то е дело и отговорност на НЗОК. Липсата на ангажимент към МБАЛ – Благоевград, към онкоболните, към хората с белодробни заболявания, към тези с психически разстройства и заболявания е потресаваща.
  Същевременно кметът и обкръжението му демонстрират висок стандарт, пренебрежение към “дребните” хорица и отношение само към дейности, които утвърждават арогантния им егоцентризъм.
 • Общинската администрация обаче не е безконтролна. Общинският съвет има достатъчно правомощия, включително при формирането на политики чрез бюджета.
 • Моделът на управление в Благоевград е порочен. Общинският съвет не е генератор на идеи, не е и коректив. Ролята му е сведена до саниращ решенията на кмета орган, понякога и постфактум. Всичко това е възможно заради добре “нахраненото” мнозинство. То не е създадено на основата на идеи, а на интереси – лични и групови, предимно материални. Някои съветници (от мнозинството) активно се включиха в санирането, други в концесионирането, трети в придобиването на имоти, четвърти в обгрижването на футболния клуб и т.н.
  Бюджетът на общината е функция на манталитета на кмета. Раздута администрация, допълнително финансирана от местни приходи с 815 000 лв. Отбор заместник-кметове на ротационен принцип, които са призвани да покрият физическото отсъствие на кмета и функционалната му безпомощност. През последния мандат бяха въведени иновативни практики в управлението на общинските търговски дружества. Новосъздаденото “Благоевград фест” ЕООД например би трябвало да е предмет не на медийни коментари, а на специализирана проверка. И не само то, между другото.
 • В тези избори БСП застана зад кандидатурата на Румен Томов, издигнат от инициативен комитет за кмет на община Благоевград. Присъствахте при представянето му в началото на кампанията и това беше достатъчно ясен личен знак за подкрепа. Защо?
 • Искрено симпатизирам на всички кандидати за кметове и съветници в Благоевград, които се борят с този порочен модел на управление, особено на тези от тях, които са последователни. Поздравявам благоевградските социалисти за силната кампания, водача на листата Любен Милев и кандидатите за общински съветници от Коалиция “БСП за България” за това, че не се поколебаха да кажат истината и да я отстояват с имената и лицата си. Вярвам, че благоевградчани ще ги подкрепят, защото дългото мълчание – политическо, обществено и институционално, позволи на досегашния кмет да постигне “видимите резултати”, които коментираме днес.
  За Румен Томов. Първо, държа да подчертая, че зад него не стои никой. Всички, които издигнаха и подкрепиха кандидатурата му за кмет, са до него в тази кампания всеки ден. И инициативният комитет, съставен от качествени хора с ясни биографии, и БСП публично обявиха подкрепата си за един отговорен и почтен кандидат. Румен Томов живее в Благоевград, вълнува се от перспективите пред общината и от проблемите на благоевградчани. Програмата му е реалистична, с ясни приоритети – прекратяване на всички порочни управленски практики, възстановяване на нормалната бизнес среда, повишаване на качеството на живот в общината, с отношение към екологията, образованието и здравеопазването. Това са основните приоритети и в програмата на БСП.
 • Какъв ще бъде резултатът от тези избори според Вас?
 • Изборите ще бъдат решени от хората с право на глас. Надявам се всички, които имат отношение към бъдещето на Благоевград, да бъдат активни и моделът “Камбитов” да остане в миналото на общината. Пожелавам на Румен Томов да получи доверието им и да го оправдае. Да изпълни всички ангажименти, които пое в тази кампания, и след четири години, когато застане пред огледалото, да види отново себе си.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *