НОВИНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВУЗ В ЮГОЗАПАДА! Учебните занятия в ЮЗУ започват присъствено, единствено студентите във ІІ, ІІІ и ІV курс от Факултета по педагогика ще се обучават от дистанция

Учебните занятия за зимния семестър на академичната 2020/2021 г. за всички студенти от редовна форма на обучение на Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград започват присъствено на 1 октомври 2020 г. съгласно обявените седмични графици. Изключение са студентите от втори, трети и четвърти курс в специалностите “Предучилищна и начална училищна педагогика”, “Предучилищна педагогика и чужд език”, “Начална училищна педагогика и чужд език”, “Социална педагогика”, “Педагогика и образователен мениджмънт” и “Специална педагогика”, които ще се обучават от дистанция чрез използване на електронната платформа Blackboard и други алтернативни платформи за обучение.

Както „Струма” писа, преди няколко дни зам. ректорът по учебната дейност на университета доц. д-р Ицка Дерижан разясни, че за да се провежда присъствено обучение, на всеки човек трябва да бъдат осигурени по 4 кв. метра. Затова и след проведени факултетни съвети всяко едно от 9-те основни звена /факултети/ само решава има ли възможност да изпълни изискването за определената индивидуална площ и как ще обучава студентите си. Това е и основнота причина големите потоци второкурсници, третокурсници и четвъртокурсници на най-големия факултет в ЮЗУ – Педагогическия, да се обучават от дистанция.

Близо 250 първокурсници пък две седмици по график ще се събират в аулата, където ще се подготвят как да влизат, да се регистрират и изобщо да работят с „Блекборд система” на университета. Важно е да се знае, че при усложняване на епидемичната обстановка в страната е възможно да се премине към обучение от дистанция, за което студентите ще бъдат своевременно уведомени чрез съобщение на университетския сайт.

И да са готови да реагират адекватно и бързо, преподавателите се подготвят и като разработват казуси, видеофилми, различни симулативни и ситуационни методи. Така например, ако студенти трябва да имат практическо занятие в социално заведение, някоя от базовите детски градини, училище, където достъпът на външни хора е силно ограничен, преподавателите ще им представят казуси, педагогически ситуации… през някои от е-системите Вlackboard, ZOOM, Moodle,  BigBlueButton.

Както „Струма” писа, на 1 октомври /четвъртък/ ще бъде открита новата академична година в ЮЗУ. С оглед на противоепидемичните мерки и избягване струпването на много хора откриването ще бъде по факултети и специалности, в присъствието само на първокурсниците и без тържествени церемонии. От всичките 9 факултета вече са обявили и качили информация с графиците по часове и зали. Правно-историческият факултет например ще даде старт на новата академична година в 10 часа в отделни зали в І и VІ учебен корпус.

Студентите в І курс от всички специалности на Факултета по педагогика се събират в най-голямата зала – аулата, в 11.30 часа, час по-рано – или в 10.30 часа, също в аулата ще бъдат и първокурсниците на Филологическия факултет.

Новоприетите студенти ще бъдат посрещнати от деканските екипи, ръководителите на катедри, част от преподавателите си, а ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков ще направи видеообръщение.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА    

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Преминаващ...

    Над 30 години преподавах в ЮЗУ. Качествени преподаватели и обучение имаше до към 1993-4 година, по инерция от преди преврата. Тогава се провеждаха подготвителни курсове за кандидат-студенти, имаше по 15-16 кандидати за едно място и се влизаше трудно, с писмен изпит, а не с измислени тестове на ниво детска градина или с диплома от средно училище, както сега. Най-важното, тогава студентите МИСЛЕХА и имаха желание да научат нещо, за разлика от сега, когато се записват само за да получат диплома, като 90% изобщо не стъпват през семестъра в залите, а ако случайно дойдат на изпит, освен, че нищо не знаят, доли не познават преподавателя и не знаят на какъв изпит идват! През последните години е пълна боза и порнография с измисления “професор” пенсионер и крадливата му шайка и перспективата, за съжаление, е стремително пропадане на нивото на преподаване и в качеството на випускниците!

    Отговори
  2. 16 хиляда лева на месец

    Няма никакво значение присъствено, неприсъствено и без това тия с 16000 лв. и брадите агенти на ДС не са в час от много години… Кой ли го интересува пък всъщност за това пропаднало училище свърталище на отрепки и пропаднали типове.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *