От кебапчета за левче до кокошки за 100 лв., всичко беше хит на панаира в Склаве

Тазгодишният панаир в санданското село Склаве, който се проведе в дните 19 и 20 юни, събра стотици от Санданско-Петричкия край. Дъждовното време през първия ден не попречи на търговците да регистрират добри печалби и някои от тях да го определят като успешен във време на епидемичната обстановка.  В първия ден бе търсенето на уникални кокошки от най-древната порода в света “Серама”, като цената на бройка е 100 лева. Това е уникална кокошки, която е за ценители на кокошки. Освен кокошка, търговец предлагаше и петел “Серама”, цената на който също бе 100 лева. 

„Кокошките и петелът са на 11 месеца”, сподели стопанинът Иван и каза, че има хора, които са в час и купуват от скъпите пернати.  От няколкото кокошки от индианската порода „Араукана”, които се предлагаха за продан, бе останала само една. Тази кокошка снася зелени яйца, без холестерол.

 Белите гълъби се търгуваха на цена от 3.00 лв. на бройка.  Малките патета и кокошки се продаваха за 1лев на бройка.  Уникалният за този  панаир чесън се търгуваше на везеница от  3.00 и 4.00, 5.00, 6.00 и 7.00 лева.   Над 200 връзки от лук продаде фамилия зеленчукопроизводители от село Кулата.


Чесънът бе сред най-търсената стока 
 

 „Много работа имаше в първия ден на празника. Работихме до 22.00 ч. Не мога да се оплача, днес неделя е малко по-слабо, но съм доволна”, каза търговката Аксиния. Тя бе уморена, но доволна от продажбите. Цената на агнетата от 8.00 лева за килограм се видя доста скъпа за купувачите. Яретата вървяха от 6.00 до 7.00 лева. Нито едно агне не се продаде. Според стопаните основната причина за слабата търговия обаче е безпаричието на хората и лошото време, което тази година отказа много от хората да стигнат до панаира. Животновъдите, които върнаха агнетата в кошарите си, се надяват да ги продадат за Петровден и най-вече за празника на Света Богородица, когато има много търсене.


Скарите не спряха да димят 2 дни 

 На добри обороти се радваха в първия ден скараджиите. Печено пиле на жар вървеше по 12.00 лева, наливна бира 2.00 лева за чаша, салата с печена люта чушка за 2.50 лв. 

„В първия ден оборотът ни бе от 4000 лева до 5000 лева, във втория ден падна, но сме доволни”, заявиха скараджии.

Над 300 търговци бяха опънали маси и скари по обособената търговска улица в с. Склаве. Добре вървеше и търговията  на ранните зеленчуци – домати, краставици, пипер. Доматите се търгуваха на цени от 1.00 лева за килограм , 1.00 лв. беше и връзката кромид на връзка, както и килограм краставици или пипер.

Люлките, виенските колела и стрелбищата бяха най-предпочитани от малчуганите. Кметът на най-голямото село в община Сандански Павел Пъхнев сподели, че след година прекъсване селото отново се превърна в привлекателно място за търговия. Той поясни, че вече втора година не се организират традиционните спартакови игри, но е с надежда, че следващата година отново в селото ще се възобнови провеждането им.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *