САС изискаха от румънския съд документите по казуса „Елена Удря“, преди да решат дали да я екстрадират

Софийски апелативен съд изиска от румънските магистрати всички относими документи по делото на арестуваната на ГКПП – Кулата бивша министърка Елена Удря, преди да се произнесе по нейната екстрадиция. На днешното заседание защитниците, сред които е и благоевградската адвокатка Албина Анева, повториха доводите си за това, че екстрадирането на румънката, осъдена на 6 г. затвор за корупция, не бива да се случва, тъй като в родината й е било нарушено правото й на справедлив съдебен процес. Според тях един от румънските съдии се е произнесъл, без да е положил клетва.
Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на европейската заповед за арест на Удря, което също касае нейната екстрадиция. Софийските апелативни съдии прецениха, че по силата на решение на Европейския съд в Люксембург са задължени да проверят изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, касаещо нарушено право на справедлив процес, поради което изискаха от румънските си колеги относимите по казуса съдебни актове.
В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, САС насрочи две дати за следващото заседание – 1 и 8 юни, когато ще се произнесе с окончателно решение за екстрадицията на румънката. Припомняме, че на 19 април Окръжен съд – Благоевград допусна изпълнението на европейската заповед за арест и предаване на румънските власти на Елена Удря за изтърпяване на 6-годишна ефективна присъда за корупция. Преди това съдиите бяха изискали справка от румънските власти за условията в техните затвори. В писмения отговор бе посочено, че съответстват на стандартите на ЕС – с минимум 4 кв.м на човек, баня, вода, тоалетна и други.
Елена Удря, която е юрист по образование, а преди това е била няколко месеца в румънски затвор, заяви, че това е лъжа. “Румъния си позволи да изпрати лъжлива информация към съда в България. Тя е санкционирана от Европа за лоши условия в затворите, които са такива и досега”, каза Елена Удря и помоли съда да не я предава в родината й.
Според защитата при предишното й задържане в същия женски затвор в Румъния тя е получила заплаха за живота й и там няма нормални условия. Тричленният съдебен състав, председателстван от Красимир Аршинков, обаче реши да екстрадира бившата министърка в родината й.
Сега софийските магистрати прецениха, че трябва да се запознаят с относимите документи по казуса, преди да вземат решение.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *