HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Собственикът на „Перла турс” Й. Христов купи лукс вилата на Р. Плевнелиев в с. Баня, топзастраховател строи в съседство

Президентът Росен Плевнелиев се раздели с луксозната си вила в разложкото село Баня. Той е продал имота си на един от най-известните бизнесмени в туроператорския и хотелиерския бизнес – собственикът на туристическа агенция „Перла турс“ Йордан Христов, който е и собственик на редица луксозни хотели по Черноморието и други градове в страната, включително и в столицата.

Сделката е осъществена преди малко повече от два месеца. Според местни хора новият собственик е броил за луксозното жилище 550 хил. евро. Какви са намеренията на бизнесмена Йордан Христов за тузарския имот, все още не е ясно. Засега построената от Росен Плевнелиев вила все още е в същия вид и не се извършват никакви ремонтни или освежителни дейности по нея.

В съседния парцел обаче е стартирало усилено строителство. В имота, който граничи с бившата президентска къща, багери усилено работят. Справка на „Струма“ показа, че този имот също е купен, а новият собственик е изпълнителният директор на една от водещите световни застрахователни компании в областта на общото застраховане Ей Ай Джи (AIG) – Венцислав Йотов. Там топзастрахователят ще построи двуетажна луксозна вила. Първият етаж на жилището се предвижда да бъде цялостен и в него да се разположат кухненски бокс, просторна трапезария и дневна, а на втория – няколко спални. В двора пък ще има луксозно джакузи или малък басейн.

Това е поредната къща в м. Камено на разложкото село Баня, или както я наричат местните – „Кварталът на богатите“. Новите собственици Йордан Христов и Венцислав Йотов ще бъдат съседи на финансиста Камен Колчев и съпругата му Петя, която е първата българка, покорила Еверест, както и на братята Иво и Александър Прокопиеви. В близост до богаташките имоти се намират и два от най-луксозните хотели в Баня – тризвезден и четиризвезден.

Росен Плевнелиев се раздели с къщата си след 10 години, през които, макар и рядко, отсядаше в нея заедно със синовете си. Какво е провокирало четвъртия президент да продаде жилището си, не е ясно, но е факт, че той е купил друг имот в село Баня, съвсем близо до бившата си къща, в който местни коментират, че възнамерява да построи нова вила.

Росен Плевнелиев купува имота през 2007 година от Филип Харманджиев, който инвестира в земя в Баня още през 2004 година, когато цената на квадратния метър е все още минимална – около 18 лв./кв.м. По онова време Плевнелиев е в частния бизнес. През 2007 година, когато купува парцела, той е сред най-известните и наложили се бизнесмени в страната. Същата година Плевнелиев става член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България“, избран е и за член и на борда на директорите на „Американска търговска камара“ и член на настоятелството на фондация „За нашите деца“. Като състоятелен бизнесмен той издига много бързо луксозно жилище в с. Баня, което построява във възрожденски стил. Къщата е на два етажа, първият от които обособен като огромна всекидневна с камина, трапезария и кухненски бокс, а на втория – с няколко спални. До 2009 година, когато влиза в политиката и става министър на регионалното развитие, много често отсяда в Баня, почти всеки уикенд. Чести са и посещенията му до 2011 година, когато е избран за президент, след което започва да ограничава почивките си в луксозната вила в разложкото село.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *