Студенти, преподаватели и гости отбелязаха китайския празник „Средата на есента“

Студенти, преподаватели от Филологическия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ и гости отбелязаха традиционния китайски празник „Средата на есента.

„Въпреки усложнената ситуация с Covid-19 не трябва да забравяме празниците си и както в България на 26 октомври празнуваме например Димитровден, отбелязваме и празниците на други народи, като китайския, защото представянето на китайската култура е една от мисиите на Филологическия факултет“ – с тези думи откри тържеството деканът проф. д-р Магдалена Панайотова.

И тази година програмата на празника, състоял се в класната стая „Конфиций”, беше изключително разнообразна и интересна. Студенти от специалност „Английска филология“ представиха презентации на английски и китайски за значението и смисъла на празника, последвани от викторина за присъстващите. Беше представена и книгата на Ейми Тан „Клубът на щастието и късмета“, американска писателка от китайски произход, носителка на множество награди, позната в България като авторката на романа „Дъщерята на лечителя“.

„Клубът на щастието и късмета“ разказва завладяваща история от позицията на четири китайски майки и четири китайско-американски дъщери. Тази книга е притча за това как майките чрез тяхната памет, история, въображение остават в дъщерите, как се предава човешкият опит, болката и надеждата, и в това тази притча има универсални характеристики.

С пожелание за повече празници и споделеност, с китайски чай и сладки завърши отбелязването на празника в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *