С брилянтен финт около градската баня община Симитли отмъкна от държавата 335 000 лв.

Софийската фирма „Банщица“ ЕООД е новият наемател на хигиенната баня в Симитли. Фирмата, която е регистрирана преди 2 г. в апартамент на ІІ етаж в район „Изгрев“, е с уставен капитал от 10 лв., а неин собственик е Валери Методиев Гелев. На търга с тайно наддаване, на който Гелев е бил единствен кандидат, той е подал оферта от 24 500 лв. без ДДС годишен наем – с 500 лв. над първоначално обявената цена. С прибавеното ДДС сумата възлиза на 33 500 лв. годишно.
При това положение община Симитли ще получава с 500 лв. на година повече, отколкото плащаше досегашният концесионер Румен Биков.
Както „Струма“ пръв съобщи, преди дни 35-годишната концесия за банята бе развалена по молба на концесионера – фирмата на Биков „Струма метал“ АД, с мотив сериозни финансови проблеми, които я принуждавали да се откаже от обекта, в чийто ремонт през 2005 г. собственикът й вложи 3 млн. лв.
Новината от сделката е, че и новият наемател на банята е близък на ексминистъра по времето на СДС Румен Биков.
Според Търговския регистър до 14 февруари т.г. фирма „Банщица“ ЕООД е била собственост на съпругата на Биков – Таня Георгиева Бикова, която в деня на виното и любовта е прехвърлила фирмените си дялове на Валери Гелев. Тъй като промяната в регистъра е станала броени дни преди прекратяване на концесията за банята, много вероятно е двете събития да са били синхронизирани по време.
От прекратената концесия, която трябваше да изтече през 2039 г., губи държавата, печели община Симитли. Вместо както досега ексминистърът да плаща на Министерството на регионалното развитие 33 000 лв. концесионна такса, сега приближената до съпругата му фирма ще плаща по 33 500 лв. годишно на община Симитли. За 10 г. това прави 335 000 лв. Общината печели и от друго – концесията беше за двуетажната баня с прилежащия й имот от 6454 кв.м, който оставаше в тежест за концесионера заради необходимостта да го поддържа, а сега наемът е за банята с 1690 кв.м площ. Тъй като миналия декември общината раздели парцела под банята на 3 части, остатъкът от 4764 кв.м отново остава общинска собственост и там общината ще може да пусне нов инвеститор.
Този план бе потвърден за „Струма“ и от единствения печеливш от сделката – кмета на Симитли Апостол Апостолов. „На мястото, което общината си взе отново, има стара турска баня, която много отдавна не се ползва, и идеята ни е да я превърнем в резервоар за минерална вода”, обясни за „Струма“ градоначалникът.
„Тъй като почти целият дебит на минералната вода отива за нуждите на хигиенната баня и намиращите се до нея оранжерии, които също са собственост на Румен Биков, остават неизползвани 5-6 л/сек., които не биха могли да стигнат за нищо сериозно, но ако тази вода се събира в бъдещия резервоар, с нея ще можем да отопляване намиращите се наблизо училище, ясла и детска градина”, разясни Апостолов.
С премахването на старата баня модерният облик на съседния градски парк и новото инвестиционно намерение на Р. Биков – да разшири оранжериите си за зеленчуци с още едно такова съоръжение, в което ще се произвежда само разсад, тази част от Симитли ще стане една от най-благоустроените и представителни, надява се кметът.
Тогава в този район единственият му проблем ще останат двата басейна в парка, за които той упорито търси от миналата година кандидат да ги стопанисва. „Ще почакам още малко, но ако не се намери кандидат, смятам да регистрираме за целта общинска фирма и да ги дадем на нея”, зарече се Апостолов.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *