Учители от Пиринско представиха своя опит, добри практики на национален форум за насърчаване на четенето

85 учители от цялата страна, в това число и от област Благоевград, представиха своя опит, добри практики и обменяха опит на Десетата национална конференция „Насърчаване на четенето“, провела се в град Пловдив. Педагозите заслужиха право да участват в престижния форум след спечелен конкурс на тема „Съхранените думи“.
Сред представителите от Пиринско бяха Маруся Лозанова – старши учител по английски език, Райка Славчева – старши учител по френски език в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Сатовча, и Заприна Глушкова – старши учител по БЕЛ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Те поставиха акцент върху теми, свързани с иновационните методи, подходи и техники за работа с ученици, за мотивацията им да четат, практични идеи, посветени на грамотността, четенето, магията на думите, словото и тяхната сила.
„Тук имам възможност да споделя опит с колеги от цяла България – познати и непознати. Темата на тазгодишното издание на конференцията е актуална, тъй като съобразно ситуацията, в която се намира човечеството през последната година и половина, се наложи да общуваме с учениците асинхронно и синхронно. „Съхранените думи“ е подходяща и ползотворна практика във виртуалното пространство. Чрез „съхраняване“ учениците не само обменят информация за нещо, а и общуват пълноценно, учат се да си помагат и да бъдат полезни на другите. С помощта на книгата децата повишават не само четивната си грамотност, а разширяват и светогледа си. Поради тази причина трябва да ги насърчаваме да четат. Амбицията на конференцията от самото начало е да се постигне запазване на тенденцията за повишаване на насочеността към четенето и книгата. Тя има за цел да срещне единомишленици и да породи у тях нови идеи и инициативи чрез обмена на добри практики, която цел със сигурност е постигната. Това ме мотивира да търся различни подходи в работата си, чрез които да помагам на подрастващите да осъзнаят важността на четенето и да преоткриват силата на книгите“, коментира Заприна Глушкова.
Удовлетвореност от участието си във форума изразиха и Маруся Лозанова и Райка Славчева, които споделиха, че са успели да се докоснат до креативни и амбициозни хора и достойно да представят СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Сатовча.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *