Хр. Бистрина облече народна носия за бала, с кавалера й разложанин се превърнаха в атракция на абсолвентската вечер

ЮЗУ студентката Христина Бистрина от Банско и кавалерът й Димитър Левенов се превърнаха в истинска атракция на абсолвентския бал на Факултета по педагогика в благоевградския университет. Хванати за ръка, те дойдоха облечени в автентични народни носии, с които рязко се открояваха сред официално облечените си колеги. Външният вид на двамата млади направи силно впечатление както на празнуващите, така и на многобройната публика и много от присъстващите се снимаха с тях.

„Решихме да дойдем с народни носии, защото искахме да сме по-различни от останалите, още повече че сме родолюбци и милеем за българските традиции и обичаи“, сподели Христина, която завършва „Предучилищна педагогика с чужд език“.

Кавалерът й Димитър от Разлог разказа, че носиите наистина са автентични, женската е от Кюстендилския регион, а мъжката е т.нар. ергенска.

„Взех ги от родителите ми. Те са танцьори в Разлог, ценители са и пазят много носии. Ние самите също често ги обличаме, особено за празници. Надяваме се и други млади хора да последват примера ни”, каза Димитър, който иначе е третокурсник в УНСС, но бе дошъл да подкрепи приятелката си в популяризирането на българското.

С по-различно облекло се откроиха и 18 четвъртокурсници от специалност „Социална педагогика“, които подкрепиха кампанията „С тениска на бала“, насочена към подпомагане на абитуриенти без родители да продължат своето образование. Пременени в тениски с логото на инициативата, те се събраха пред сградата на Първи учебен корпус на университета и си направиха снимки за спомен.

С тях бе и курсовият им ръководител гл. ас. д-р Юлиана Ковачка. Тя също бе с тениска и разясни, че социалните педагози участват в кампанията за втора поредна година, а идеята за включването в инициативата дала докторант Ива Нанкова, завършила специалността миналата година.

Абсолвентите разясниха, че минималното дарение е 20 лева и изразиха надежда подкрепата към каузата да става все по-масова. След снимката за спомен абсолвентите започнаха с приготовленията за бала си.

Пред І УК се събраха и абсолвентите от специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Сред дамите, вече завършили семестриално, бъдещи учители имаше и двама мъже.

„Насочих се към тази професия, защото много обичам децата, работата с тях и искам да съм начален учител. Лично аз смятам, че в предучилищна възраст жените са по-добри учители, а в началния етап на образованието е обратното, мъжете педагози се справят по-добре“, изрази мнението си Зико Шикиров от Гоце Делчев, изкарал стажа си в благоевградското VІІ СУ.

Плановете си за бъдеща реализация сподели и четвъртокурсничката Нели Чаушева от Долно Осеново. Любопитното е, че тя учи паралелно две специалности – ПНУП и „Педагогика и образователен мениджмънт”. Вече е взела всичките си семестриални изпити, като по ПНУП й предстои защита на дипломна работа на тема „Партньорство между малкото селищно училище и родителите“, а по ПОМ ще се яви на държавен изпит.

„Не беше лесно, но реших да уча едновременно две специалности с идеята да се реализирам по-добре”, призна Нели, която по време на следването си почерпила опит от педагозите от ІІ ОУ и експертите от Регионалното управление на образованието.

Заедно с Нели се снима и близката й приятелка Валентина Трънкова, абсолвентка по „Педагогика на обучението по география и история”, също от Долно Осеново.

С изключително ефектна рокля и прическа се открои Ферихан Господева от Горно Дряново, четвъртокурсничка по „Начална училищна педагогика с чужд език“, която сподели, че след като вземе държавния си изпит, ще надгражда знанията си с магистратура по химични науки.

С атрактивна визия бе и заложилата на къси панталони Грета Петкова. Оказа се, че девойката от Кресна е четвъртокурсничка по ‚История“ в Софийския университет, но е дошла да празнува с ЮЗУ студенти. „Завърших семестриално, но в СУ абсолвентските са в деня на дипломирането. И тъй като сред завършващите тук имам много приятели, дойдох да се повеселя с тях“, призна Грета.

Че са не само красиви и стилни, а и много умни, похвали студентите си от „Специална педагогика“ доц. д-р Пелагия Терзийска и подчерта, че преди три дни абсолвентите й са взели с отлични оценки държавния си практически изпит. С поднесения й ефектен букет и с усмивка преподавателката се снима с част от възпитаниците си, а до тях позира и учителят в Помощното училище и хоноруван асистент Славчо Бобошевски, който също е бил студент на доц. д-р Терзийска.

Заедно с близо 120-те абсолвенти от Факултета по педагогика празнуваха и випускниците на Природо-математическия факултет от специалностите „География“ и „Педагогика на обучението по география и история”, които се снимаха с курсовия си ръководител ас. д-р Владимир Караджов

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *