Шефът на гоцеделчевската МБАЛ д-р П. Филибев с втора концесия за гнайси в Гърмен, складира земята от изкопите върху 9 дка горски площи край с. Крушица

Втора концесия за добив на гнайси от община Гърмен започва да разработва управителят на гоцеделчевската болница „Ив. Скендеров“ д-р Петър Филибев. Само преди месец той стартира добив от северния и южен участък на находище „Ореше“ в едноименното село в общината, за което има 30-годишна концесия от 2019 г., а сега се е насочил към с. Крушица, за където „Фемили-Филибев-С-ие“ ООД е сключила договор с Министерство на енергетиката преди по-малко от 1 г.

В Крушица находището на гнайси е в местността Умата, но предприемчивият доктор първо е решил да си осигури разрешително за събиране на земно-хумусните маси. Насипището ще е в съседната местност Борова кория и ще заема площ от 4910 кв.м, която в момента е горски масив  с начин на трайно ползване „За друг вид дървопроизводителна гора“, стопанисвана от „ДГС Гърмен”. Върху близо 5-те дка концесионерът планира насипище върху площ от 2205 кв.м с капацитет 5115 куб. м, както и изграждане на съоръжение за минни отпадъци с проектен капацитет 17200 куб.м. Върху други 4 дка в с. Борово е предвидено още едно насипище. Земно-хумусните маси и технологичния отпадък, които ще се складират тук, Филибев смята да използва за обратно засипване на отработените при изкопните работи пространства, а след  края на добива – и за рекултивация на кариерните изработки.

 Припомняме, че д-р Филибев се захвана с допълнителния бизнес, докато беше управител на „Медицински център 1“ в Гоце Делчев. Той дойде от София и за да го запази за гоцеделчевското здравеопазване, местната управа му предостави безвъзмездно общински терен с право да си построи къща с единственото условие да остане на работа поне до 31.12.2023 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *