Багери влизат между Беслен и Телпен, 35 години ще вадят гнайси от 90 дка общинска земя

Открит рудник върху 89,3 дка започва добив на скално-облицовъчни материали на 1 км от с. Беслен и на 2 км от с. Теплен в община Хаджидимово. Идеята на собственика на фирма „Илинда“ ЕООД Иван Шкевов е на повече от 15 г., през 2007 г. той дори получил решение от РИОСВ да не се извършва оценка на околната среда, но тъй като в продължение на 5 г. кариерата не заработила, решението загубило сила и сега Шкевов търси ново разрешително. Според обяснението му, дадено пред екоинспекцията, той не разработил до момента кариерата заради финансово-икономическата криза, започнала през 2008 г., която засегнала много компании.

В момента явно преценката му за икономическата ситуация е съвсем различна, защото той отново е активирал инвестиционното си намерение.

В Беслен скално-облицовъчните материали са открити в резултат на проучвателни дейности през 2002-2004 г., които констатират, че общата площ на находището е 69,5 дка. Неизвестно защо обаче, в началото на тази година Шкевов получи 35-годишна концесия за разработване на 89,3 дка.

Теренът е доста пресечен, денивелацията му е 170 метра и той е изцяло общинска собственост. До него води черен път от 3 км, изграден от „Илинда“ ЕООД, и според собственика на фирмата пътят се ползва много активно от местните, които ходят на река Места.

Пред екоинституциите Шкевов е гарантирал, че технологията на добива ще е без взривове, с багери, хидравличен чук или виброрипер, а късовете материал ще се возят на 35 км в цеха на дружеството. Средногодишно фирмата смята да добива 1500 куб.м гнайси, от които ще прави 18 000 кв.м стандартни плочи. До 2056 г. при добива ще бъдат нарушени 15 666 кв.м земя, а ще се рекултивират 11 647 кв.м от тях.

Според решението на Министерски съвет, предоставило концесията за Бесленското находище през февруари т.г., концесионерът ще плаща такса на 6-месечие съгласно добитото количество скално-облицовъчни материал и трошените фракции. Половината от таксите ще бъдат превеждани в бюджета на община Хаджидимово.

Иван Шкевов е съдружник и управител в още няколко фирми, сред които и „Илинденски мрамор” ООД, която добива мрамори в Струмяни. Фирмите на Шкевов имат концесии за добив на много места в страната, включително и в Гърмен, Луковит, Крумовград и другаде.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *