Бившият кмет на Благоевград Ат. Камбитов влиза пак в бизнеса – с дъщеря си Елена основа фирма, кръсти я на злополучната „Старт 2015“, заради която замалко не „изгоря” от поста

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов се връща отново в бизнеса. Наскоро той е регистрирал фирма „Старт груп“ ООД с предмет на дейност производство, търговия и продажба на машини и стоки от собствено производство, внос и износ на хранителни и нехранителни стоки, търговско представителство и посредничество; сделки с интелектуална собственост, ресторантьорство и откриване на заведения за обществено хранене, хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски, компютърни и копирни услуги и т.н., както и всяка друга дейност, не забранена от закона.

Фирмата е със седалище и адрес на управление Благоевград, пл. „Г. Измирлиев-Македончето“ №15, ет. 2 – сградата до пощата в центъра на града, където Камбитов има апартамент, ползван през годините за офис от бизнессъдружника му Ивайло Благоев-Кучката. В „Старт груп“ ООД съдружник на екскмета обаче не е Кучката, а дъщеря му Елена Камбитова-Хаджигаева, която е посочила за свой адрес този на баба си на ул. „Петко Д. Петков“. Във фирмата таткото, който е и управител, има дялово участие от 90 лв., а участието на дъщеря му е 10 лв.

Поради широкия предмет на дейност не е ясно в коя област конкретно ще се специализира и развива фирмата, но ниският уставен капитал от 100 лв. гарантира на двамата съдружници, че при бъдещата дейност на дружеството отговорността им ще бъде ограничена до размера на този скромен капитал, а личното им имущество – апартаменти, коли и т.н., ще остане защитено от кредитори на „Старт груп“ ООД.

Застраховката с ниския уставен капитал е добър ход, въпреки че официално благоевградският екскмет няма какво толкова да губи, особено ако се съди по декларираното му пред Сметната палата имущество. Първата му такава декларация е от 2009 г., когато Камбитов още е депутат. Тогава той обяви, че притежава половин апартамент в Благоевград на ул. „Петко Д. Петков“ 8, двуетажна къща с двор в София, която купил през 2015 г. срещу 117 000 лв., апартамент в курорта Св. Влас от 2007 г. и малка къща в с. Плана, което се намира на 34 км от центъра на София и дори си няма собствен кмет, а се управлява от кметски наместник.

На следващата година депутатът декларира новата си придобивка – къща с двор в пернишкото с. Рударци, купена със спестени 5000 лв. от заплати, но 12 месеца по-късно я продава с печалба от 100 лв. Бързо се разделя и с другите имоти. През 2014 г. прехвърля на някогашната си счетоводителка Румяна Шекерлийска апартамента в Свети Влас, а малко по-късно на публична продан е обявен апартаментът в Благоевград и частта на Камбитов бе изкупена от Сашка Лулеова, с която екскметът живееше на семейни начала. Така че официално му остават къщата в София и тази в село Плана. В момента обаче Камбитов живее в баровско имение в столицата, чийто наем при това го плащал Ивайло Благов-Кучката.

От 2015 г. всички декларации на Ат. Камбитов са или уведомления, че имотното му състояние през миналата година е останало същото, или празни декларации с посочен в тях само размера на годишното му щатно трудово възнаграждение като кмет на Благоевград.

Единствена по-различна е декларацията, която Камбитов е попълнил през декември 2019 г. и която наскоро КПКОНПИ оповести – в нея е попълнена само графата с недвижимите имоти и там е вписан само един такъв – апартамент с гараж на ул. „Д-р Борис Вълчев“ в София, придобити през 2018 г. срещу 60 000 лв. от невръстната му дъщеричка от Сашка Лулеова – Валерия.

„Старт груп“ ООД всъщност е втората действаща фирма на Атанас Камбитов – първата е „БУЛТУР 2012“ ООД, в която той отново е съдружник с дъщеря си Елена и с Ивайло Благов. Въпреки че официално Елена Камбитова е управител на фирмата, нейното дялово участие е само 1 лв., 499 лв. държи баща й, а Кучката е притежател на 97,5% от дяловете с 19 500 лв. Фирмата е регистрирана половин година след като Камбитов стана кмет на Благоевград и името му е било заличено като съдружник само в продължение на 1 месец през 2013 г.

Изборът на име на новата фирма на екскмета Ат. Камбитов „Старт груп“ ООД явно е дребно отмъщение заради злополучната фирма „Старт 2015“, която замалко не стана причина за отстраняването му от поста в края на втория кметски мандат. След като тогавашната общинска съветничка Злата Ризова разкри, че в продължение на 8 дни /от 25 септември до 3 октомври 2017 г./ Камбитов е бил едновременно и кмет, и управител на фирма „Старт 2015″, която си купил от Румяна Шекерлийска, настана истински екшън. Камбитов обяви, че Шекерлийска го вписала като управител без негово знание, че бил объркан с брат му и дори подаде молба в съда да се заличи осемдневният му „престой“ като управител с твърдението, че това било техническа грешка.

Месеци след като Камбитов загуби изборите, през януари т.г. Окръжният съд в Благоевград отхвърли иска му срещу фирмата на Шекерлийска да заличи със задна дата 8-дневното му назначие за управител, но решението още се обжалва на по-горна съдебна инстанция.

Въпреки краткото документирано участие на Атанас Камбитов в „Старт 2015“, фирмата все пак свърши доста работа – дружеството успя да купи от община Благоевград през 2017 г. 800 кв.м на Баларбаши, а през 2016 г. същият продавач – общината, управлявана от Камбитов, му продаде и малко над 1 дка в местността Картала заедно с право на застрояване с височина до 10 метра.

 БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Знайко

    Този селски тарикат кого лъжи, че е купил апартамент и гараж в София за 60 000 лева? Че то само гараж в крайните квартали не може да се намери за такава цена! Същото важи и за къща с двор в София за 117 000 лева, т.е. за 60 000 евро, и то в кв. „Витоша“ с комшии Маргините и лична охрана. То обикновен двустаен апартамент там е към 70 000 евро. Къде спи НАП да го провери, или и той е купил от ефтините апартаменти на Цецко и Цвък?

    Отговори
  2. Трето поколение

    Тоя каза по време на предизборната кампания, че е богат човек и е осигурил и себе си, и децата си, и внуците си. Каза, че няма нужда да работи нито той, нито някой от семейството му. Излъгал ли ни е? Сефте?

    Отговори
    1. Уста Колю Фичката

      Сигурно сват му Хаджиболтов му е построил апартамента с гаража и къщата по тънката тарифа като на свой човек. Няма само Цецка Цачева и други миризливи гербери да намазват я!

      Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *