Благоевградският учител В. Рупов в болница след тежък побой, съпругата му: Мъжът ми е с две счупени ръце, избити зъби, високо кръвно…

Началният учител в благоевградското III ОУ Веселин Рупов е настанен в ортопедията на болницата след нанесен му побой. Инцидентът е станал на 23.11.2019 г. /събота/ около 19,30 часа, когато на бул. „Н. Вапцаров“ в Благоевград учителят е бил нападнат в гръб.

Според информационния бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР – Благоевград вследствие на нападението В. Рупов е получил счупване на лъчевата кост на лявата ръка. Пострадалият е настанен в МБАЛ – Благоевград за лечение без опасност за живота. Служители на II РУ работят по разкриването на нанесена средна телесна повреда. По случая е образувано досъдебно производство.

„Г-н Рупов ми се обади вчера следобед, за да ме информира, че не е в състояние да изпълнява служебните си задължения и няма да идва на работа. Реагирали сме своевременно и сме намерили заместник“, коментира директорът на III ОУ Михаил Спасов. Той сподели, че не е подробно запознат със състоянието на учителя и това, което знае, е, че е имало физическа агресия и В. Рупов е с една или две счупени ръце. Като съпричастно към инцидента лице полицейски служители са установили и задържали Кристиян Въчарски, който е съсед на пострадалия. Двамата живеят в кооперация на ул. „Коста Босилков“ №1 и отдавна са във влошени отношения, довели до депозиране на множество жалби пред компетентните институции и от двете страни. Преди 3 години /на13 юни/ между тях избухва скандал заради изграждане на стълбищен парапет в кооперацията. Ремонтът се извършвал по инициатива на учителя, който поискал от съседа си да му заплати припадащата му се част, но получил отказ. Стигнало се до размяна на реплики и провокиран от Кристиян, Веселин се нахвърлил върху него, стискайки го за шията с две ръце и влачейки го по стълбището, е описано в съдебното решение. След подаден сигнал на тел. 112 на мястото пристигат полицейски служители, които констатирали зачервявания по шията на пострадалия К. Въчарски и го посъветвали да се снабди с документ от съдебен лекар. Заради причиненото му страдание, К. Въчарски завежда наказателно дело от частен характер срещу В. Рупов

Първа инстанция – Районен съд, налага на учителя наказание пробация, включваща задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с явяване и подписване при пробационен служител два пъти седмично. Със същата присъда Рупов е признат за виновен и в това, че е унизил честа и достойнството на съседа си, наричайки го „боклук“ и му е наложена глоба от 1000 лв. Според решението на Окръжен съд наказанието пробация е заменено с глоба от 500 лв. Също така Рупов трябва да изплати на Въчарски 1000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 500 лв. за сторени разноски за адвокатско възнаграждение.

През лятото самият Кристиян се свърза с репортер на „Струма“, за да огласи случай, и сподели, че миналата година е осъдил и майката на Веселин Рупов – Снежана Рупова, която  е била дългогодишен учител и психолог в III ОУ. Окръжен съд я намира за виновна за това, че пред свидетели е нарекла Кристиян наркоман и че разпростанява наркотици. Затова тя е осъдена да изплати на К. Въчарски 1000 лв. обещетение за причинените му имуществени  вреди.

Заподозреният категорично отрече да е нападал съседа си и да има каквото и да е общо със случая. Ето какво разказа той за „Струма”: „Тъкмо се прибрах от чужбина и по този повод  седнахме на двора с майка ми и приятелката ми да се почерпим. Видях, че Рупов излиза, но нямам престава къде е отивал и какво се случило. Доколкото разбрах, той е бил нападнат към 19 или 19.30 часа. Патрулката дойде вкъщи 3 часа по-късно, към 22 часа, и ме задържаха за 24 часа, но пак казвам, нямам нищо общо и не съм нападал Рупов. А и защо ми е да го правя, след като го осъдих?“, каза Кр. Въчарски.

Той коментира и че положението между съседите станало нетърпимо. В. Рупов пуснал повече от 30 жалби срещу него и единственото решение било или те, или сем. Рупови да се изнесат. 

Репортер на „Струма“ се свърза и със семейството на пострадалия учител. Съпругата му Гергана Кирякова-Рупова обясни, че моментът никак не е подходящ за изявления, коментари и всички са притеснения от случилото се. „Веселин  не е в състояние да говори. Той е с две счупени ръце, избити зъби, високо кръвно. В момента сме тръгнали към болницата, за да видим дали ще му правят скенер“, сподели  Гергана Кирякова-Рупова.

По отношение на твърденията на Кристиян, че не знае нищо и не той е извършителят на деянието, съпругата на В. Рупов каза, че от полицията са я предупредили, че съседът им ще отрече, но в момента се сваляли записите от камерите в района. Що се касае до думите на Кристиян: „Защо ми е да го бия, след като го осъдих”, Гергана Кирякова-Рупова бе категорична: „Това са спекулации от страна на безработното лице Кристиян Въчарски. Веселин не е осъждан. Всичко бе отхвърлено на последна инстанция“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *