Борисов пред евролидери: Още нямаме ваксина срещу коронавируса

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. През март се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в Блед, предава Нова тв. Премиерът участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Brexit и пандемията от COVID-19.

Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.

Според него предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Борисов припомни пред лидерите, че пандемията поставя на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. „Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Борисов.

Той приветства инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г. до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. „Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател.

Той даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

В изказването си премиерът Борисов фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им. „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, подчерта министър-председателят.

Той припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г. цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Brexit, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост. „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Brexit, заедно със сътрудничеството в редица области“, категоричен беше българският премиер.

Пред лидерите от Югоизточна Европа Борисов подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства. „Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети“, допълни българският премиер. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *