БСП – Благоевград с безпрецедентно решение – праща в депутатската листа само общинския лидер Л. Милев

Изпълнителното бюро на БСП в Благоевград е взело безпрецедентното решение от областния център на Пиринско да бъде подадена само 1 кандидатура за включване в кандидатдепутатската листа, с която социалистите ще се борят за места в следващия парламент, съобщиха членове на партията. Предложението е било на председателя на общинското ръководство Любен Милев, и то е името да е неговото – като на номиниран от най-много първични партийни организации, най-популярен и като човек, който може да доведе най-много гласоподаватели.

Пред „Струма“ Л. Милев призна, че е автор на идеята, и че няма смисъл да се включват имена на хора, които никой не познава, защото така само ще се разпилеят гласовете. „Смятам, че е по-нормално от всяка община да се направят по 1-2 номинации, за да успеем да направим една наистина силна листа“, мотивира се той.

Решението на ИБ обяснява и масовите отводи от кандидатдепутатската листа на БСП в Благоевград, където от 30 предложени 26-има заявиха писмено или по телефона, че не желаят да бъдат включвани в листата. Огромният брой на самоотвелите се е и сигурна индикация, че нещата в БСП – Благоевград не вървят, решенията не се вземат след дебат и „демократичните традиции“, за които се говори в преамбюла на новия устав на БСП, най-меко казано са силно разклатени, коментират в червените редици.

За царящото недоволство от начина на управление на БСП – Благоевград говори и декларацията, с която бившият депутат Емил Костадинов си е направил отвод от включването му в кандидатдепутатската листа за следващия парламент. Тя ни бе предоставена от Костадинов и по негова молба я публикуваме без редакторска намеса:

„До членовете на общ.Съвет на БСП Благоевград

ЗАЯВЛЕНИЕ / ДЕКЛАРАЦИЯ От Емил Страхилов Костадинов, член на Общински съвет на БСП Благоевград

 Уважаеми другарки и другари,

Не съм водил вътрешно-партийна кампания за мое номиниране за участие в листата на БСП в Първи Благоевградски МИР на предстоящите парламентарни избори на 04 Април 2021г. Искам да изразя своята благодарност към другарите и ОПО в общинската ни партийна организация, които са предложили и моята скромна кандидатура.

Вече близо половин година Общинският съвет на БСП в Благоевград не е провеждал свое фактическо заседание. Решения очевидно се вземат на някакво тясно имагинерно ниво. Остро актуални въпроси се избягват, не влизат в никакъв наш дневен ред или се замитат за неизвестно кога. Такива въпроси са ситуацията с Кмета на общината и развитието на съдебните процеси, които може да доведат до предсрочни частични избори, неяснотата около наша партийна подкрепа за президента Румен Радев и др. Дава се простор на формални неприсъствени „заседания“, при които няма среща очи в очи на позиции и идеи.

Искам да декларирам своята воля моето име да не бъде включвано в списъка на кандидатите за народни представители за предстоящите на 04.04.2021г. парламентарни избори, като само ще маркирам някои основания за това: 1.Отказвам да участвам в процес, който ползвайки пандемичната ситуация практически заобикаля всички установени и традиционни демократични принципи и правила за работа на нашата политическа партия. 2.Не желая моето име да бъде използвано в този нагласен от националното ръководство на партията процес, нито в процеси, които местното тясно партийно ръководство провежда по обезличаване на общинската организация на БСП. Надявам се, че въпреки всичко, БСП ще успее на предстоящите парламентарни избори да постигне убедителен лидиращ резултат, поставяща я като незаобиколим фактор при проектирането на всякакви последващи управленски и парламентарни конструкции, вместо поставянето на имагинерната цел да бъдем евентуално някакъв желан младши коалиционен партньор, което да позволи трайното отстраняване на ГЕРБ от реалната политическа власт.

28.01.2021г. С уважение: (инж.Емил Костадинов)“

За разлика от Костадинов, стоматологът д-р Вангел Арабаджиев се оказа сред четиримата, които не си направиха отвод и се съгласиха да бъдат включени в листата. Затова решението на ИБ от тези имена до областното ръководство на БСП да стигне само името на Л. Милев първо го изуми, после сериозно го ядоса.

„С това невероятно решение Л. Милев да ни е единственият представител в кандидатдепутатската листа БСП удари дъното, емоционално коментира Вангелов. С него се лишава демократичното право на всеки българин да избира и да бъде избиран. Любен Милев първо се провали, след като застана зад независимия кандидат за кмет Румен Томов. Повече от нас бяхме за партийна кандидатура, още повече че имаме достатъчно утвърдени имена. Ако самият Любен Милев бе поел отговорността да се кандидатира, каквото се очаква от един общински лидер, революцията щеше да започне от Благоевград. Сега, понеже корабът потъва, той пръв иска да избяга. Само с него в листата отиваме на състезание с един кон. А и защо точно той? Четох, че той имал най-много номинации от партийните организации, но никой не е видял тези резултати и не изключвам вероятността те да са манипулирани. Не съм съгласен и с твърденията му, че ако кандидатите са много, ще се разпилеят гласове. Напротив – логиката и математиката показват точно обратното. Имам усещането, че някой води целенасочена кампания за сриване имиджа на БСП в Благоевград и Милев е само негов проводник. Но единственият начин той да запази честта си е  да покаже протоколите с номинациите и независимо от това, което има в тях, да отмени това безпринципно решение“.

„Да, знам, че от Благоевград ще предложат само Любен Милев за включване в кандидатдепутатската листа и за момента това е единствената общинска организация на БСП, която изпраща само едно име”, коментира областният лидер на партията Валери Сарандев. Например от общинската организация в Гоце Делчев, в която той членува, за място в листата ще се борят 30 души.

Според Сарандев решението на благоевградските социалисти да номинират за листата само общинския си лидер съвсем не означава, че той ще е единственият от Благоевград, който ще бъде включен в нея, защото имало още няколко благоевградски социалисти, номинирани от други общински организации.

„Предполагам, че накрая ще разполагаме с 50 до 100 имена – каза Сарандев. – Областният съвет ще се събере и ще направи преценка как да бъдат запълнени оставащите до 22 места. Преценката кого да вкараме в листата ще е на база представителност по общини, брой номинации от първичните партийни организации, популярност и т. н. Ако не стигнем до съгласие, окончателната подредба ще се направи в София“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *