ВАП сезира Спецпрокуратурата за строежа на небостъргач

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура заради събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа на небостъргача „I tower” в центъра на София, съобщават от държавното обвинение.

След като се е самосезирала заради публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, ВАП е възложила на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка за законността на строежа на небостъргача.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който, при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради, служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата. 

Въз основа на констатираните нарушения началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргачът. 

На 08.07.2020 г. министърът  на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020 г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

В тази връзка ВАП е сезирала Специализирана прокуратура с оглед данни за извършено престъпление. Прокуратурата е предложила на главния архитект на Столичната община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП продължава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *