Внимавайте с приема на витамин С

Портокалите и другите цитрусови плодове са известни като вкусен и здравословен източник на витамин С, но те трябва да се консумират с повишено внимание, каза пред радио „Спутник” Наталия Нефедова, диетолог и член на Асоциацията на диетолозите в Канада.
През студения сезон, по време на респираторните вирусни заболявания и като цяло, когато трябва да ободрите и укрепите тялото си, е напълно възможно да го направите без лекарства от аптеката. Адекватни количества витамин С могат да се получат от храната. Сутрин е добре да пиете сок от цитрусови плодове. Помнете, че е по-добре да разреждате сока с вода, съветва диетологът.
„Факт е, че през нощта губим течности и заедно с влагата губим електролити. Когато ядете цитрусови плодове веднага се чувствате по-бодри. Препоръчително е сутрин да консумирате чаша вода с лимонов или портокалов сок. Прясно изцеденият сок трябва задължително да се разрежда с вода. Така ще има по-малко калории и повече течности и ще получите добро количество електролити“, обясни Наталия Нефедова.
„Единствената добавка, която трябва да приемаме, е витамин D, тъй като през зимата има малко слънце. Що се отнася до витамин С, получавате го не само от портокали, мандарини или грейпфрути. Той се съдържа в зеленчуците като червените чушки и доматите“, каза Нефедова.
Диетологът предупреди, че е необходимо да се следи приемът на витамин С. Например, един портокал съдържа 60-80 милиграма, а дневната норма е 75-90 милиграма, обясни тя. С продукти, които съдържат витамин С, не бива да се злоупотребява, в противен случай можете да получите обратен ефект – витаминът ще започне да действа не като антиоксидант, а като окислител.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *