Хотелиерите в Банско: Мерките провалиха на 100 % студентския празник, но той ще се състои, само че нелегално

Новите по-строги мерки, които влизат в сила от утре вечерта, провалиха на 100 % студентския празник в Банско. Ако допреди една седмица запитванията бяха малко и плахи, а резервациите единични, към днешна дата всичко е отложено. От бранша в курорта коментират, че студентските купони ще се състоят, но ще бъдат скрити, от което ще изгуби и държавата.  

„Студентският празник е приключен на 100 %. Той ще се проведе, но ще се проведе в скрити хижи, къщи за гости, които не са официално регистрирани, които няма да си платят данъците и ще има едно скрито празнуване по къщи, по села и по паланки. По хотелите всичко е отложено, но това не е само в Банско, това е навсякъде. Групите ще си празнуват, но празникът ще бъде скрит. Всички резервации по хотелите вече са отложени“, коментира председателят на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Според новите ограничителни мерки ресторантите в хотелите също се затварят, а кухните ще изхранват тип кетъринг хотелските стаи. Отворени остават също и спа центровете  и басейните, които не са включени за затваряне поне засега.

„За мен мярката е закъсняла. Нали има цял щаб, нали има хора, които смятат и изчисляват?! Трябваше да се предвиди и да се пресметнат всички последствия и да бъде  затворено още  ноември или дори по-рано. Можеше да се обясни ясно на бранша, че за да се работи декември, който е един от най- силните ни месеци, е необходимо затваряне. Тогава всеки щеше да разбере. Всеки ден ни успокояваха и чувахме, че няма да затварят държавата, и накрая точно това стана. Никой от бранша не иска да затвори, всеки иска да продължи да работи, но нямаме друга алтернатива“, изрази мнението си Бистрин. Той поясни, че занапред много хора в бранша няма да наемат персонал, а много от големите хотели няма да отворят. И ако досега имаше някаква надежда, сега това вече е сигурно.

„Ще се стигне до ненаемане на персонал и това е обяснимо, а и хората не искат да рискуват с несигурна работа. За съжаление, някои заведения и механи освободиха персонала си още в началото на седмицата. Специално при мен той ще бъде с 50 % по-малко. През тези три седмици няма да намалявам персонала, защото се надявам все пак да имаме зимен сезон, но след тази мярка доста от колегите няма да отворят въобще този сезон и  това вече е сигурно. За съжаление, това  ще се отрази на цялата местна икономика, на хората, защото няма да имат приходи. Много няма да могат да си позволят да празнуват Коледа и Нова година, да си купят подаръци именно заради липса на средства. Задава се много тежка икономическа криза”, коментира Малин Бистрин.

Засега в Банско не е обявено отлагане на традиционните новогодишни чествания, които включват посрещане на Новата година на площада и кукерския фестивал. Местните мераклии не са изгубили надежда и вече започнаха с традиционното дрънкане на звънци из улиците на курорта, което предвещава празника.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Стара песен

    Жалба жали бански меанджия…Язък за празника, за острата балтия. как щяха да резнат джобовете на студентите…Ама пука му! Нали са от София! Да не са от наше село!

    Отговори
  2. Едно към едно

    И ще пламне страната от КОВИД-19, за да сложите някоя банкнота ,необложена с данъци, в джоба си!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *