Министерството на туризма: Ски курортите в България са безопасни

Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Министерството на туризма отговориха на призивите на германския канцлер. Ангела Меркел поиска затваряне на зимните курорти в ЕС през следващите месеци заради ситуацията с коронавируса.

От българското министерство на туризма заявяват, че следят информациите от държавите в ЕС по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на COVID -19. За разлика от голяма част от европейските страни, които постепенно премахват рестрикциите, България сега въвежда своите ограничителни мерки и те ще са в сила до 21 декември, напомнят от Министерството на туризма.

Оттам добавят, че страната ни още през октомври въведе единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините трябва да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции, заявяват от Министерството на туризма. Проверките потвърждавали високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

Позицията на ведомството е, че няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам, се казва още в съобщението.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *