Възпитаник на Американския университет в Благоевград стана шеф на „Киберсигурност“ в ГДБОП

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Красимир Симонски, председател на Държавна агенция „Електронно управление“, е определен за национален координатор по киберсигурността.

Симонски заменя на поста комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Министерството на вътрешните работи.

Красимир Симонски, от 1991 г. до 2002 г., заема длъжността директор компютри и комуникации в Американския университет в Благоевград, а от 2000 г. е ръководител на регионални Cisco мрежови академии, където води обучение по информационни и комуникационни технологии.

Работи по редица проекти за ИТ-обучение и развитие на ИКТ-умения на АУБ в Благоевград, Програмата на ООН за развитие (ПРООН, 2006-2008 г.), включително по проекта iGovernment, в рамките на който са обучени в базови компютърни умения над 65 хиляди служители в държавни институции. В периода 2004-2007 г. ръководи проекта „Телецентрове“ на ПРООН и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. По проекта са изградени 120 телецентъра в цялата страна.

През октомври месец 2020 г. тогавашния министър-председател Бойко Борисов определи комисар Владимир Димитров за национален координатор по киберсигурността, след като през юли шефът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев подаде оставка.

Причината – 22 години работи в ГДБОП и 25 години в МВР, с което е придобил право да се пенсионира и смята, че може да реализира познанията и уменията си в друга сфера, която пак да бъде в интерес на българското общество.

Явор Колев е смятан за един от най-добрите специалисти у нас в борбата с киберпрестъпноста. Именно той създаде и отдела в ГДБОП, който работеше срещу измамите в интернет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *