ГОРЕЩИ ЕМОЦИИ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБС – САНДАНСКИ! Кметът Ат. Стоянов оттегли искането на Сдружението на хотелиери и ресторантьори за общински терени в центъра, отпадна и темата коя от двете автогари да е действаща

С полагане на клетва на новия общински съветник Михаил Златков започна вчера заседанието на ОбС – Сандански. До рокадата се стигна, след като Д. Димитров бе избран за временен управител на общинско дружество УВЕКС в Сандански.

В началото на заседанието кметът Атанас Стоянов оттегли  точката, касаеща предложението на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите за предоставяне на общински терен за поставяне на временен търговски обект на гърба на сградата, в която се помещава дирекция „Социално подпомагане“.

„Оттеглям точката от дневния ред за следващо заседание, тъй като предизвика голям обществен интерес. Мотивите ми са, че трябва по-обстойно да се огледа така направеното предложение от Сдружението и да се вземе най-правилното решение”, каза кметът.

Втората точка – по изготвяне на доклад за работата на двете автогари в Сандански, също отпадна. Антон Цанев оттегли доклада с мотив, че временната комисия ще трябва да излезе с решение, а не с доклад и че Общинският съвет не е готов да вземе това решение. Съветникът Яне Янев в точка питания изригна: „Колеги, моят микрофон е повреден, на Живко Иванов е надолу. Влизайки в залата, все едно е станало земетресение, стените са напукани. Вижте портретите на бившите кметове на община Сандански, всеки един от тях е все едно след земетресение. На колегите отдясно върху главите им са поставени кашони. Не може в тази атмосфера да се работи”. Той се обърна към кмета Атанас Стоянов с искане в кратък и разумен срок залата да бъде ремонтирана.

 „Не само заседателната зала на Общинския съвет не е ремонтирана, а и другите кабинети в администрацията. За мен лично тази зала е тясна, но към настоящия момент това са условията за работа. Очевидно е, че се налага ремонт, и трябва да се направи такъв. Обещавам, че ще направим козметичен ремонт”, заяви кметът Ат. Стоянов. 

Новият общински съветник Михаил Златков встъпи в мандат

Съветникът Калин Терзийски отправи питане на какъв етап е процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-ремонтните работи на бул. „Европа” и има ли опасност тези пари, които са целеви, държавата да ги потърси обратно. Процедурата бе отменена от Комисията за защита на конкуренцията и предстои провеждане на нова процедура по Закона за обществените поръчки. Няма опасност за финансирането на ремонта на бул. „Европа”, каза кметът Стоянов и допълни, че е обжалвана и процедурата по ремонт на детска градина „Здравец“. Съветникът Петър Додушев постави въпроса на живеещите в жк „Спартак“ със спортната площадка: „Там тренират футболистите на клуб „Вилаж“, а живеещите в квартала не могат да ползват спортната площадка. Има ли вариант да се изготви график, за да може спортната площадка да се ползва и от живущите там?”.  Кметът Ат. Стоянов каза, че и при него е постъпил сигнал. „На този етап ще трябва да се изготви график на клуб „Вилаж“, за да може да е съобразен с хората, които искат да спортуват на площадката. Проблемът ще се реши с изграждане на нов стадион в района на спортната зала. Но това няма да стане толкова бързо. В процес сме на изготвяне на план, който ще бъде гласуван в Общинския съвет”, каза Ат. Стоянов.

На второ четене бе приета наредбата за спорта. Наложи се заседанието да бъде прекъснато за няколко минути по предложение на Я. Янев, за да се изчистят пропуски в така предложената наредба. До това се стигна, след като се установи, че ако се приложи изготвената наредба, колективните клубове няма да получат нито лев финансиране от общинския бюджет, защото няма как да представят финансови отчети в края на годината. Най-ощетени по наредба са селските футболни клубове, баскетболните, волейболните и други. Като допълнителен параграф бе гласувано към наредбата, че в случай на мотивирано предложение от колективните спортове, Общинският съвет може да одобри еднократна финансова помощ на всеки един клуб. Финансова помощ ще се дава след представяне на годишен финансов отчет за предходната година с изключение на новосъздадени клубове. 

 Гласуван бе отчетът на кмета Атанас Стоянов за изпълнение на решенията на Общинския съвет. Решено бе общинският духов оркестър да носи името на своя учредител Емил Кирянов, одобрени бяха и пазарните оценки на имоти общинска собственост в Сандански, Виногради, Джигурово, Лешница. От месец септември заседанията на постоянните комисии и заседанието на Общинския съвет ще се излъчват онлайн, гласуваха след оспорван дебат местните законотворци. 

ЛИДИЯ МАНЕВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *