Ексдепутатът Ил. Попов си купи стара къща и младо лозе в Ощава

Бившият депутат от СДС в Благоевград Илиян Попов заряза ангажиментите си около автомобилния сервиз в столицата, който откри след депутатския си мандат през 2002 г., за да види на място щетите от най-големия пожар, избухвал в Кресненското дефиле – този, който огнеборците след 6 дни едва успяха да потушат този вторник.

Интересът на Попов се оказа частен – със съпругата му д-р Вяра Манова купили в с. Ощава стара къща с малко лозе на 1 година. Къщата възнамерявали да реновират и да я превърнят в свое лятно убежище, а от лозето да си осигурят ако не суровина за 1-2 бидона домашно вино, то поне плод за трапезата.

Завчера ексдепутатът пристигна на баира пред махала Марковци на село Ощава, придружен от местен млад мъж и влекач, който возеше малко ново тракторче с лопата отпред. Шофьорът на влекача направи кратък обучителен курс на Попов и съпругата му на тема как се кара трактор, след което ги заряза насред баира.

„Лозенцето ни не е изгоряло, като по чудо е запазено и предполагам, че това е добър знак за бъдещата реколта”, оптимистично заяви ексдепутатът, докато се оглеждаше по кой път да слезе до имота си, че и да прекара дотам машината, с която възнамеряваше да очисти терена около него от изгорелите храсти и треви.

Факт е, че за младо лозе техниката е от огромно значение, защото обработката на почвата в него е много специфична и през цялото време площта трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели.

Тъй като са новодомци в района, сем. Попови още не са опознали съседите си, но впечатленията им като цяло от ощавци са, че са прекрасни хора, готови винаги да помогнат на съседа в беда.

Тъй като това лято мина, Илиян Попов и съпругата му предполагат, че ще започнат реновирането на къщата следващата година. При добри грижи за лозето тази есен и следващата пролет не е изключено осветът на къщата да съвпадне с узряване на първите гроздове.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *