Жителите на кв. „Нов път” в Разлог скочиха срещу председателя на местното читалище: Няма деца, няма самодейност, няма живот, само търговия

Жителите на квартал „Нов път“ в Разлог поискаха оставката на председателя на тамошното читалище „Развитие 2004“ Николай Минков. С подписите на около 200 души във вторник е свикано общо събрание, на което е гласувано Радко Радков да оглави културната институция. Дали обаче събранието е легитимно и дали са спазени всички изисквания за провеждането му, тепърва ще стане ясно. Предстои новите обстоятелства да бъдат вписани в Агенцията по вписванията и да минат всички останали процедури след регистрацията.

Към момента все още настоящият председател Николай Минков е в чужбина. Срещу него отдавна има оплаквания, че не ръководи добре читалището и не се развива никаква дейност, както и че няма прозрачна отчетност на изразходваната държавна субсидия. Хората споделят, че средствата се изписват като изразходени за различни дейности, но реално не се организират и провеждат никакви читалищни мероприятия. Те допълват, че единствената дейност, която се извършва в читалищната сграда, е „търговия“ посредством отдадените под наем помещения. Не се работи с деца, няма самодейни състави, няма живот. 

Справка в бюджета на община Разлог показва, че за 2019 година получената от НЧ „Развитие 2004“ – Разлог субсидия е в размер на 18 980 лева. Почти толкова е била тя и през миналата година. Финансовият отчет и отчетът за дейността на читалището се гласуват и одобряват от Общинския съвет в града. Досега те са приемани, тъй като документално са били изрядни. Въпреки това в залата многократно са поставяни въпроси, свързани с проведените читалищни мероприятия и съответно изразходваните средства за тях и други читалищни дейности.

При разглеждане на отчетите на заседание на местния парламент през месец април тази година общинският съветник Емил Колевичин внесе предложение отчетът на читалището в ромската махала в Разлог да не се разглежда поради липса на представител на културната институция, който да внесе яснота върху представените отчети. Предложението бе отхвърлено, след като 14 от местните парламентаристи гласуваха „въздържал се” и само 6-има го подкрепиха.

С проблемите на читалището е запозната и община Разлог, но тя няма как да се намеси пряко в управлението на читалището.

„Запознат съм с проблемите и възникналото напрежение там. Върховният орган за управление на читалищата е общото събрание на членовете и съгласно Закона за народните читалища, ако има такива брожения, трябва да се свика общо събрание, като редът на провеждането му е описан в устава и той трябва да бъде спазен, за да бъдат решенията легитимни. Общината не може да се намеси пряко в управлението, защото, пак казвам, това е в правомощията на общото събрание“, коментира Венцислав Гърменов, временно изпълняващ длъжността кмет на община Разлог.

Предложеният за нов председател пък поясни, че възнамеряват да сезират прокуратурата. „Възнамеряваме да сезираме прокуратурата и да подадем жалба срещу Николай Минков за уронване престижа на читалището. Ще настояваме и за проверка на дейността за целия отчетен период“, каза Радков.

Само преди два месеца името на Николай Минков бе замесено в побой над съсед. До съседската саморазправа се стигна след забележка за силна музика от страна на съседа му, пастора Минчо Минчев, който пък е син на новоизбрания председател Радко Радков. При инцидента бе счупен прозорец на дома му, а малкият му син, който спял точно под него, се отървал като по чудо без нараняване. На самия Минчев бе нанесен побой. Тогава той разказа, че съседите му нахлули в собствения му двор със запалени резачки и отправяли заплахи. За случая са уведомени полицията и прокуратурата и се води разследване, но засега не е повдигнато обвинение.

Между двете семейства възникнали дрязги заради пристройка към дома на Минков, която е на границата между двата съседски имота.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *