Зам. председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград Васил Димитров: Защо държавата не плаща обезщетенията в зависимост от осигуровките, а на всички еднакво – 24 лв. на ден?

Зам. председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград Васил Димитров вчера отвори символично заведението си на алеята за Бачиново. Жестът бе знак на подкрепа към протестите на гилдията в цялата страна.

 „Отворих обекта си символично, а утре дори съм поканил целия си персонал по график в различно време да дойдат, да ми разкажат как са, от какво имат нужда и дали мога на някой да помогна“, каза пред „Струма“ В. Димитров и обясни: „Държа работниците ми да са сигурни и спокойни. В момента имам 32-ма души персонал, като точно преди последното затваряне през есента четирима напуснаха накуп и отидоха да работят в Англия, притеснени, че отново ще ни затворят, както и стана. Предполагам, че и други колеги в Благоевград са отворили символично обектите си, защото го коментирахме предварително“.

На въпрос дали служителите му са получили обезщетения от държавата за времето, в които хотелите и заведенията са затворени и по колко, той бе откровен: „Получиха, но с много голямо закъснение.  Ако не бяха протестите, плащанията може би щяха още да се забавят, поне така го усетихме. Преди тях в края на декември хората бяха получили само по 24 лв. за 1 работен ден през ноември. Обезщетенията за декември (по 480 лв.) започнаха да се превеждат след средата на януари, едва след като колегите от цялата страна започнаха да атакуват с въпроси министерството“.

Зам. председателят на сдружението на работещите в сектора признава, че дава бонуси, защото хората не са виновни за положението в бранша. „Много пъти по време на дебати съм задавал въпроса защо обезщетенията от държавата не са в зависимост от осигуровките, които внасяме, а на всички дават еднакво по 24 лв. на ден?!“, коментира В. Димитров и като пример сочи, че на минимална заплата във фирмата му се осигуряват само миячките и помощник- кухнята. Останалите са на доста по-високи осигурителни прагове.  „Обществото тръби, че в нашия бранш сме едва ли не най-големите крадци на държавата, а не е така. Може и да има няколко колеги, които крият доходи и данъци, но дайте да погледнем големите заводи, какво се случва на митниците, в цялата държава… Известни на всички лица се укриват извън България заради милиарди левове задължения, но за тях няма проблем, проблемът са пет заведения! Но дайте да погледнем останалите, които си внасяме стриктно дължимото и имаме работници с по 10 и повече години стаж във фирмите си, което е показателно“, коментира В. Димитров. Според него и през стартиралата 2021г. браншът ще е на загуба и вижда единственото спасение и надежда в средствата, които се отпускат от Европейския съюз.  „Силно се надяваме тази помощ да стигне до нас, вече има направени някакви траншове и дано правителството се справи и средствата да се изплащат по предназначение. Иска ми се скоро да отворим, защото искам да виждам хората спокойни и животът да се върне в нормалния ритъм, но личното ми очакване е, че 1 март не е реалистична дата това да стане. Видно е, че ресторантите са набедени, трябва да остане бизнес, който да е затворен и в случая сме ние. Единственото решение на проблема с този вирус е ваксина или някакво лекарство, а до есента едва ли ще бъдат имунизирани 70% от населението. Затова до края на годината се съмнявам да се нормализират нещата и вероятно през есента и зимата отново ще има по-строги мерки и затваряне на бизнеси“, прогнозира благоевградският ресторантьор. Според него фалити в сектора със сигурност ще има, а тези, които издържат, ще свият максимално бизнеса си, както се наложило той да направи след първата вълна,  когато затворил два от четирите си обекта, за които плащал наем.

 ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *