
Необходими съставки
картофи – 1, 5 кг
колбас – около 300 г шунка или друг мек колбас
сметана – 500 мл течна готварска
сирене – 150–200 г
яйца – 2 броя
брашно – 1 – 2 с.л.
олио – 1 с.л.
черен пипер – на вкус
сол
кашкавал – 150 – 200 г настърган
Начин на приготвяне
Изберете неголеми картофи, измийте ги, обелете ги и ги нарежете на шайби. В подмазнена тава започнете да редувате картофи, колбас, натрошено сирене до изчерпване на количествата. Мeжду отделните пластове поръсвайте с подправки на вкус.
Разбийте яйцата, брашното и сметаната и сипете сместа върху нареденото в тавата ястие. Леко разклатете тавата, за да се разпредели течността равномерно.
Сложете запеканката с картофи и сметана да се пече в умерено загрята фурна за около 30 минути. Когато е почти готова, поръсете с настърган кашкавал и запечете до апетитен загар.