И хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград ще приема заразени при ескалиране на кризата

Хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград е следващото, което би могло да поеме болни от коронавирус при ескалиране на Ковид кризата. Този вариант е дискутиран между болничните директори, участвали във вчерашното заседание на Областния оперативен щаб. Ситуацията с разпространението на заразата е критична не само защото Благоевградска област стабилно заседна в „червената зона“ по брой инфектирани – 128 за последното денонощие, но и защото болниците са пълни с пациенти с усложнения от коронавирус.

На заседанието е станало ясно, че няма да има проблем от страна на Здравната каса за разкриване на допълнителни Ковид легла в други болнични отделения, що се касае до законовите изисквания. Предложен е вариант по каква нормативна база да бъдат ангажирани общопрактикуващи лекари, които искат да помогнат на колегите си в болниците, като трудът им ще бъде възмезден. 

Вчера стана ясно, че 4 студентки, които учат за медицински сестри в ЮЗУ, са назначени като болногледачки във вътрешно и инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград. Освен студенти е обсъждан вариант за „трансфер“ на медицински сестри от детски градини, които могат да бъдат командировани от кметовете в болницата, в случай че пожелаят.

Отново е била дискутирана идеята за обособяване на триаж – буферно помещение за първоначален прием на пациенти, които да бъдат обгрижвани, докато станат ясни резултатите им от теста за Ковид-19.

„Това може да стане в една от болниците, без значение дали държавната или частната, в която да се разкрият повече легла. Ситуацията е извънредна и трябва да се взимат извънредни мерки, които не търпят отлагане, все пак сме лекари и не може да се вторачваме само в „буквата на закона“, коментира управителят на онкоболницата д-р Георги Георгиев. 

Припомняме, че още през месец март той подвигна идеята за триажно помещение, което да бъде разкрито в една от болниците в Благоевград. Натискът върху здравната система е огромен, в болниците в Пиринско има около 200 пациенти. Двата етажа на инфекциозното отделение на МБАЛ са пълни с 22-ма пациенти, във вътрешно отделение и УНГ са към 36, в частната болница ПУЛС хоспитализираните са 26, като цялото отделение по хирургия там е затворено и места вече няма, 12 са болните с Ковид в бившия тубдиспансер. Вирусът не подбира – лекари, учители, съдии, полицаи… някои са в тежко състояние и са на кислородна терапия в инвазивните отделения.

На фона на усложнената ситуация в РЗИ – Благоевград са постъпили около 35 флакона ремдесивир за цялата област, които са разпределени между 6-те болници – 3 в Благоевград и по 1 в Сандански, Разлог и Гоце Делчев. Според лекари това количество ще стигне за лечение на 5 или най-много на 7 болни, а ефектът от него върху болните е много добър и те бързо се повлияват.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *