Какво бъдеще ви предстои, ако спазите тези великденски поверия и ако се подстрижете на Разпети петък….

Като всеки голям празник, в миналото Великден е бил и ден, според който хората са гадаели какво ги очаква в бъдеще и са извършвали ритуали, които да им донесат здраве и късмет. Вижте някои от по‐разпространените поверия за Великден.

Ако се подстрижеш на Разпети петък, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава. Други пък твърдят, че чаршафи не се сменят и не се перат на Разпети петък, защото ще имаш неспокоен сън и ще сънуваш кошмари.

Друго западно поверие гласи, че на Великден трябва да си облечеш нови дрехи, за да имаш късмет и успехи.

В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Хората вярвали, че черупките имат магически сили, затова ги използвали при баене против уроки или ги стривали на прах за лечение на различни болести.

Първото боядисано яйце за Великден трябва да е червено. То се поставя пред иконата в дома и след една година на Велики четвъртък се изнася в двора и се счупва. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – тогава хората трябва да очакват трудна година. По едно червено яйце се дава на всеки гост, който пристигал в дома за Великден. Поверието гласяло, че така богатството няма да ходи в други къщи.

Жените, които дълго време не успяват да забременеят, вярват, че ако преспят една нощ с червено яйце в пазвата, догодина ще се радват на своя рожба.

Хората вярват, че в седмицата след Великден, наричана още „празна седмица“, не трябва да се сее нищо, защото няма да поникне.

Източник: За Жената

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *