Как да си направим японска градина – място за размисъл и релакс

Японските градини са въплъщение на естествената красота на природата, пресъздадена в миниатюра. Такъв райски кът за размисъл и релакс може да бъде направен на всяко място, включително във вашия двор, като за целта е необходимо единствено да се съобразите с някои специфики.Вижте кои са те, споделени от Fermerite.com.

Основни елементи на японската градина

Основните елементи на една такава градина са няколко – вода, камъни и/или пясък, растения и пътека, криволичеща между тях. Не е задължително да включвате всички, може да изберете само някои от тях, а в последствие да допълвате и разнообразявате.

Да създадем японска градина в 3 стъпки

Стъпка 1

И така, първата стъпка е избора на правилното място. За създаване на японска градина е подходящ леко наклонен терен, по възможност отчасти засенчен и кисела почва (ph6).

Стъпка 2

Втората стъпка е да се създаде декоративен водопад, най-добре облицован с камъни. Ако водопадът ви изглежда трудна задача, може да го замените с малко езерце или да не използвате изобщо вода, а просто да създадете макет на водопад или езеро от камъни и пясък. Друга опция е оформяне на декоративна каменна пътечка, която се спуска по наклона.

Във високата част на градината може да подготвите място за по-големи растения, а в долната – да насипете камъни или пясък и да декорирате с ниски цветя.

Стъпка 3

Третата стъпка е изборът и засаждането на различни растения. Препоръчително е да заложите на такива видове, които издържат на засушаване, например съществува огромно разнообразие от външни сукуленти, които ще ви свършат отлична работа. Може да ги засадите в подходящи съдове и да украсите с тях скалния кът. За горната част на градината е добра идея да засадите ниски дръвчета като японски клен, магнолия, храсти или по-високи тревисти растения. Много подходящи са също и такива, чиято форма е кълбовидна – има такива астри и хризантеми, които образуват уникално красиви цветни кълба.

loading...


Още няколко практични съвета, които ще ви помогнат в създаването на една прекрасна японска градина:

  • Не се стремете на всяка цена да оформите всички елементи – според пространството и вида на терена, можете да добавяте или да премахвате някои от тях, според личните си предпочитания и възможности;
  • Не гледайте на японската градина като на нещо статично, напротив – постоянно я развивайте, преустройвайте и обогатявайте;
  • Японската градина е преди всичко място за размисъл и релакс, а не поредната част от земеделското ви стопанство. Това кътче трябва да се доближава, колкото се може повече, до естествената природа;
  • Не се опитвайте да спазите всички условности на оригиналните японски градини, а дайте воля на въображението си и си осигурете лично пространство, където да се зареждате с нови сили и положителна енергия.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *