Капама в тиква

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • тиква – 1 бр. около 3 кг
  • червен пипер – 4 с.л.
  • червен пипер – 1 – 2 с.л. лют
  • сол
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • телешко месо – 300 г плешка или бут
  • свинско месо – 300 г плешка или бут
  • пилешко месо – 300 г от бутчета
  • бяло вино – 1 в.ч. сухо
  • печурки – 100 г
  • моркови – 2 – 3
  • доматено пюре – 3 с.л.
  • брашно – 1 с.л.
  • лук – 1 глава
  • чесън – 1 глава
  • праз – 1 стрък
  • целина – 1 стрък
  • магданоз – 4 стръкчета
  • олио – 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Внимателно изрязваме капака на тиквата и почистваме вътрешността ѝ от семките. Овкусяваме я с лют и сладък червен пипер, връщаме капака на място и печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Докато тиквата се пече, пристъпваме към приготвяне на плънката за нашата вкусна капама. Нарязваме трите вида месо на кубчета и ги запържваме в сгорещена мазнина. Когато месото се сотира, наливаме бялото вино. Добавяме нарязаните на едро моркови и гъби. Слагаме ситно нарязаните лук, целина, праз и магданоз.

Леко посоляваме и задушаваме до омекване на зеленчуците, след което добавяме доматеното пюре, в което сме сложили брашното. Объркваме добре и отстраняваме от огъня.

Печената тиква се изважда от фурната. Почиства се от отделения сос и подправките и се пълни с приготвената месна плънка. Затваря се с капака пълнената тиква и се увива плътно с фолио.

Капамата в тиква се пече около 100 – 120 минути на 200 градуса. Изважда се и се оставя да си почине поне 15 минути, преди да се отстрани фолиото.

Реже се на триъгълни парчета (лодки) и се поднася топла.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *