НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- тиква – 1 бр. около 3 кг
- червен пипер – 4 с.л.
- червен пипер – 1 – 2 с.л. лют
- сол
- ЗА ПЛЪНКАТА
- телешко месо – 300 г плешка или бут
- свинско месо – 300 г плешка или бут
- пилешко месо – 300 г от бутчета
- бяло вино – 1 в.ч. сухо
- печурки – 100 г
- моркови – 2 – 3
- доматено пюре – 3 с.л.
- брашно – 1 с.л.
- лук – 1 глава
- чесън – 1 глава
- праз – 1 стрък
- целина – 1 стрък
- магданоз – 4 стръкчета
- олио – 4 с.л.
- черен пипер
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Внимателно изрязваме капака на тиквата и почистваме вътрешността ѝ от семките. Овкусяваме я с лют и сладък червен пипер, връщаме капака на място и печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Докато тиквата се пече, пристъпваме към приготвяне на плънката за нашата вкусна капама. Нарязваме трите вида месо на кубчета и ги запържваме в сгорещена мазнина. Когато месото се сотира, наливаме бялото вино. Добавяме нарязаните на едро моркови и гъби. Слагаме ситно нарязаните лук, целина, праз и магданоз.
Леко посоляваме и задушаваме до омекване на зеленчуците, след което добавяме доматеното пюре, в което сме сложили брашното. Объркваме добре и отстраняваме от огъня.
Печената тиква се изважда от фурната. Почиства се от отделения сос и подправките и се пълни с приготвената месна плънка. Затваря се с капака пълнената тиква и се увива плътно с фолио.
Капамата в тиква се пече около 100 – 120 минути на 200 градуса. Изважда се и се оставя да си почине поне 15 минути, преди да се отстрани фолиото.
Реже се на триъгълни парчета (лодки) и се поднася топла.