Колко лева трябват на човек, за да се издържа в България?

1069 лв. са необходими, за да може един работещ човек да се издържа. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представяне на наблюденията на потребителските цени и заплата за издръжка, предаде БГНЕС.

„За двама възрастни с едно дете до 14 г. са необходими 1925 лв., което означава че двамата работещи трябва да получават чисто по 962 лв.“, посочи той.

За пореден път Димитров повдигна въпроса за минималната работна заплата и как трябва по браншове да има колективни договорки за минимална надница. Той е убеден, че Европейската комисия скоро ще натисне България заради Директивата за минимална работна заплата, която в началото на февруари, 2021 година, беше одобрена от Европейския парламент.

Междувременно на обществено обсъждане, от Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане (МТСП), беше качен проект на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР). Според него, над 850 000 души ще получат възможности да развият професионалните си умения, да започнат работа на качествени работни места и да получат по-добър достъп до социални услуги, здравеопазване и социална закрила в периода 2021-2027 г.

Над 350 000 заети и безработни ще преминат обучения за нови умения, съобразно бъдещите изисквания на пазара на труда. Около 93 000 младежи ще получат подкрепа, за да намерят работа след като завършат образованието си. 164 000 души ще бъдат подготвени за дигиталния преход на икономиката на България.

Бюджетът за програмния период 2021-2027 г. ще бъде 3 874 637 388 лв. С тези средства ще се финансират мерки в три основни направления – развитие на пазара на труда и уменията на работната сила, подкрепа за социално включване и социални иновации и младежка заетост.

Близо 2,4 млрд. от бюджета на ПРЧР ще бъдат инвестирани в пазара на труда и подготовката за дигиталния преход на икономиката на България. С тях ще се финансират възможности за повишаване на квалификацията на работната сила чрез учене през целия живот, ще се осигурява подкрепа за разкриване на нови работни места, както и за предприемачи, стартиращи собствен бизнес, ще се стимулира младежката заетост и развитие на социалните предприятия. С останалите близо 1,4 млрд. лв. от бюджета на ПРЧР ще бъдат финансирани проекти, с които ще се осигури по-добро социално включване на хора от уязвимите групи. Чрез изпълнението им ще се повиши качеството и ефективността на социалните услуги за 80 000 деца и възрастни, ще се създадат повече възможности за борба с детската бедност, подобряване на достъпа до социално подпомагане, здравеопазване и развитие на интегрирани социални, здравни и образователни услуги.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *