
Необходими продукти:
- петел – 1/2 домашен
- лук – 1 глава
- моркови – 1 бр.
- черен пипер – 7 – 8 зърна
- ориз – 4 с.л.
- кисело мляко – 300 г
- яйца – 1 бр.
- брашно – 1 с.л. равна
- масло – 50 г
- джоджен – 1 с.л.
- червен пипер – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Измийте петела много добре, поставете го в тенджера под налягане и налейте вода 2-3 пръста над него. Прибавете малко сол, цялата почистена глава лук, цепната на кръст в единия край, моркова и зърната черен пипер.
Затворете капака на тенджерата и поставете на огъня да заври, варите 40 минути след завиране. Премахнете тенджерата от огъня и след като се поохлади, извадете сварения петел и обезкостете, нарежете месото на малки късчета.
Прецедете бульона и налейте 8 ч.ч. от него в тенджера, добавете нарязаното месо и измития много добре ориз, варите до готовност на ориза.
Отделно разбийте яйцето и добавете брашното, разбъркайте и прибавете киселото мляко, бъркате до еднородна смес.
Премахнете тенджерата от котлона и при непрекъснато и енергично бъркане добавете млечната смес. Върнете тенджерата на котлона и варите за около 5 минути още курбан чорбата.
В тиган разтопете маслото и добавете джоджена, разбъркайте и прибавете червения пипер, веднага премахнете от котлона тигана и полейте чорбата.
По желание стрийте червена люта чушка и поръсете курбан чорба от петел.