Курбан чорба от домашен петел

Необходими продукти:

  • петел – 1/2 домашен
  • лук – 1 глава
  • моркови – 1 бр.
  • черен пипер – 7 – 8 зърна
  • ориз – 4 с.л.
  • кисело мляко – 300 г
  • яйца – 1 бр.
  • брашно – 1 с.л. равна
  • масло – 50 г
  • джоджен – 1 с.л.
  • червен пипер – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Измийте петела много добре, поставете го в тенджера под налягане и налейте вода 2-3 пръста над него. Прибавете малко сол, цялата почистена глава лук, цепната на кръст в единия край, моркова и зърната черен пипер.

Затворете капака на тенджерата и поставете на огъня да заври, варите 40 минути след завиране. Премахнете тенджерата от огъня и след като се поохлади, извадете сварения петел и обезкостете, нарежете месото на малки късчета.

Прецедете бульона и налейте 8 ч.ч. от него в тенджера, добавете нарязаното месо и измития много добре ориз, варите до готовност на ориза.

Отделно разбийте яйцето и добавете брашното, разбъркайте и прибавете киселото мляко, бъркате до еднородна смес.

Премахнете тенджерата от котлона и при непрекъснато и енергично бъркане добавете млечната смес. Върнете тенджерата на котлона и варите за около 5 минути още курбан чорбата.

В тиган разтопете маслото и добавете джоджена, разбъркайте и прибавете червения пипер, веднага премахнете от котлона тигана и полейте чорбата.

По желание стрийте червена люта чушка и поръсете курбан чорба от петел.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *